Moderatörün son düzenlenenleri:
Oresti Çalapatani (Tsapalatinis) benim araştırma konumla ilgili bir müzisyen.Aradığınız Osmanlı Donanma Marşı'nın notalarına Recep Uslu'nun hazırladığı Müzik Bibliografyasında Hale Dergisi kısmında rastladım aynen bilgiyi aktarıyorum."Hale Dergisi,İstanbul 1325/1907 yılında yayına başlamış olan bu derginin sahibi Hüseyin Nazmi'dir(Duman, Osmanlı,2000,1,s.351).Dergi müzik makalelerine yer verdiği gibi notada yayınlamıştır.Mesela"Donanma-yı Osmanî Marşı"(Hâle,şu.1),...... Sanırım bu bilgi yeterli.Notayı bulunca arşivle paylaşırsanız sevinirim.Zeynep ErdoğanTeşekkürler ederim verdiğiniz bilgiler için demek ki doğru bir iz sürüyoruz.Recep Uslu'nun hazırladığı müzik bibliografyasına aradığınız eserler için bakmanızı öneririm.Bibliografya bende var bakarım.Ayrıca İSAM kütüphanede Cüneyd Kosal arşivinde Marşlar ile ilgili ayrı bir bölüm mevcut orada da aradığınız eserler bulunabilir.Zeynep Erdoğan
Bilginiz için teşekkür ederim. Lütfen araştırmayı devam edin. Bu araştırmalar sayesinde Kültürümüzü muhafaza edebiliriz. Elimden ne gelirse artık yapıyorum. Osmanlı'dan kalma Askeri Bando musikisi Defterinde mesela birkaç isimsiz (marş) Eserlere rastladım, onlarıda teker teker isimlerini tespit etmem lazım. Arşivler, Müzeler ve Kütüphaneler açıldımı şu an türkiyede?Teşekkürler ederim verdiğiniz bilgiler için demek ki doğru bir iz sürüyoruz.Recep Uslu'nun hazırladığı müzik bibliografyasına aradığınız eserler için bakmanızı öneririm.Bibliografya bende var bakarım.Ayrıca İSAM kütüphanede Cüneyd Kosal arşivinde Marşlar ile ilgili ayrı bir bölüm mevcut orada da aradığınız eserler bulunabilir.Zeynep
Oresti Çalapatani (Tsapalatinis) benim araştırma konumla ilgili bir müzisyen.Aradığınız Osmanlı Donanma Marşı'nın notalarına Recep Uslu'nun hazırladığı Müzik Bibliografyasında Hale Dergisi kısmında rastladım aynen bilgiyi aktarıyorum."Hale Dergisi,İstanbul 1325/1907 yılında yayına başlamış olan bu derginin sahibi Hüseyin Nazmi'dir(Duman, Osmanlı,2000,1,s.351).Dergi müzik makalelerine yer verdiği gibi notada yayınlamıştır.Mesela"Donanma-yı Osmanî Marşı"(Hâle,şu.1),...... Sanırım bu bilgi yeterli.Notayı bulunca arşivle paylaşırsanız sevinirim.Zeynep Erdoğan
Umut ederimki Notaları ek olarak koymuşdur. Böylece birçok akademik Tez araştırmalar faydalı oldu bu ek kaynaklar kısımdaki Fotokopiler ile.Recep Uslu Müzik Bibliografyası1 Kitaplar bölümünde 97.sayfada , bu marş yukardaki bilgiye ilaveten tarih de belirtilerek verilmiş; "Donanma-yı Osmanî Marşı"Hale,sy1, İstanbul,1 Kanunuevvel 1325/1908 nota ve güfte.Gönül Paçacı Tuncay'ın Neşriyat-ı Musiki: Osmanlı Müziğini Okumak kitabına da bakmak gerek nota için.
Tam Olarak bir PDF var mı ? Permalink üzerine sayfayı paylaşırmısınız?Hale dergisi eski yazı yayınlanmış bir dergi bu dergiyi İSAM kütüphane de , Atatürk Kitaplığında,Beyazıd Devlet Kütüphanesinde bulabilirsiniz.Recep Uslu'nun Bibliografyasında yayınlanmış müzik ile ilgili bütün kitap, makale nota neşriyatı ,dergilerin dökümünü bulacaksınız.Bu hazine gibi olan bibloografyanın birazdan bakıp bilgilerini yazacağım, kitap olarak yayınlandı bu çalışma.Müzik Bibliografyası1;1.kısım Müzik Eserleri Recep Uslu,1.Baskı,İstanbul Çengi Yayınları 2016.Müzik Bibliografyası2.kısım Süreli Yayınlar(Makaleler)
Bunu kastediyorsunuz? Uslu Music Bibliography 1 2016 : Recep Uslu : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet ArchiveHale dergisi eski yazı yayınlanmış bir dergi bu dergiyi İSAM kütüphane de , Atatürk Kitaplığında,Beyazıd Devlet Kütüphanesinde bulabilirsiniz.Recep Uslu'nun Bibliografyasında yayınlanmış müzik ile ilgili bütün kitap, makale nota neşriyatı ,dergilerin dökümünü bulacaksınız.Bu hazine gibi olan bibloografyanın birazdan bakıp bilgilerini yazacağım, kitap olarak yayınlandı bu çalışma.Müzik Bibliografyası1;1.kısım Müzik Eserleri Recep Uslu,1.Baskı,İstanbul Çengi Yayınları 2016.Müzik Bibliografyası2.kısım Süreli Yayınlar(Makaleler)
WeTransfer yada ona benzer bir yöntem kullanabilir.Dosyanın birinci bölümünü Divan Makamına yolladım.Hazırlayan müzik bilimci büyük bir hizmet yapmış;Güle güle kullanılsın.Zeynep Erdoğan
"Rhum des Deutschen Arme" yanlış transkripte edilmiş. Doğru yazılış şekili " Ruhm der Deutschen Armee Marsch" yani türkcesi "Alman Ordusunun Şöhreti Marşı".İSAM kütüphanede Cüneyd Kosal arşivinde Marşların olduğu ayrı bir bölüm var oraya bakın.Ben bir kadın besteci ile ilgili araştırma yapıyorum.Bu besteciyle ilgili bir lisans bitirme ödevinin içinden bestecinin o kadar çok bilinmeyen yeni notaları çıktı ki.Sizde Marş bestelemiş bestecileri saptayıp bu besteciler ile ilgili yapılmış lisans üstü tezlere bakmalısınız bu da bulma yöntemlerinden birisi.Benim bulduğum Marşlardan biri örneğin Emine Şayan'ın Alman Marşı.Bu kadın besteciyi Recep Uslu'nun hazırladığı bibliografyadan saptadım.Notasının bulunacağı tek yer İSAM kütüphane.Emine Şayan hanıma ayrıca bestelediği Marşın adıyla birlikte Pars Tuğlacı'nın Mehterhaneden Bandoya adlı kitapta rastladım.Bu kitaptaki bilgiye şöyle ulaştım:Googlebooks yazıp arama motoruna istediğiniz bilgiyi yazıyorsunuz çıkıyor. Emine Şayan, benim araştırma yaptığım kadın besteci Neveser Kökdeş'in ablası.Ulaştığım Marş bilgisini yazıyorum.Emine Şayan hanım;Alman Ordusunun Muzafferiyet Marşı;İstanbul ts,Rhum DesDeutschen Arma March.Ben notasına Cüneyd Kosal arşivinden bakacağım.Ayrıca Neveser Kökdeş'in de İstanbul'un Fethi için bestelediği bir Fetih Marşı var ancak notası yok.Size sözünü ettiğim Gönül Paçacı Tuncay'ın kitabında epey bir Marş notası var hem de Osmanlı Nota Yayıncılarının dökümünü veren detaylı bilgiler mevcut.Benim bilebildiklerim bunlar.
evet Şöhret, yani ün gibi. Bilmeden yanlış harfi yazmışımNotayı bulursam göndereceğim."Şöhvet"sözcüğü; ün manasında şöhret mi demek istediniz acaba?
evet onu biyerde görmüşdüm. Taşplak pankitap bazı kayıtları çıkramış. Birçok farklı sitelerden Taşplakkaıtları Word-Document olarak kayıt ettim. Böylece bir liste var ve onagöre notaları veya ses kayıtları ariyabilirm.Marş Araştırmacına bir kitap ve taş plak kataloğu tarama önerim var.Müzik araştırmacı sı Cemal Ünlü'nün " Git Zaman Gel Zaman fonograf -gramofon "taş plak kitabı çok önemli bir kitap.İnternete Pan Taş Plak Kataloğu yazdığınızda
Evet Şark Marşı mesela Zati Beyin bir tanesi var yada Guatelli Paşanın da var. Ses akyıdını dinlemeden, tam hangisi olduğu bilinmiyor. Ama Zati Beyin Şark Marşı'nın Askeri Bando Notaları var bende.bütün yapılmış taş plakların bilgisi önünüze çıkıyor.Ben şu an bu katalogda kendi konum için tarama yapıyorum.Bir marş bilgisi şu an önümde yazıyorum.807 taş plağı tarayıp bütün marş kayıtlarına ulaşıp kendi aradığınız türü burdan ayıklayabilirsiniz.Bir örnek yazıyorum size.Fovori(Firma Adı) Fav1-206 (Katalog No) Şark Marşı (Eserin Adı)Mızıkayı Hümayun(Yorumcu)Kalıp No:51202.Açıklama 30cm.lik plaklar.Bu bilgi plak kataloğunun 502.satırında olan bir plak.
Görelim ozaman. Zaten birçoğu var bende, ama dediğin gibi arşivimize ve benim gibi kişilere faydalı olabilir.Evren Kutlay Baydar'ın yazdığı "Osmanlı'nın Avrupalı Müzisyenleri"adlı kitap çok ciddi bir çalışma; Kitabın içinde notası ile birlikte marşlar ve bu marşların bestecileriyle ilgili bilgiler mevcut.Kaynak belirtilerek bu notalar hem Divan Makamı arşivini zenginleştirir hem de Marş Araştırmacısı gibi müzik araştırmacılarına katkı sağlar.
Ben Tsalapatanisi araştırmadım. Sadece onun birkaç eserlerine rastladım. Donanma marşı gibi, ama notasını daha bulamadım, sadece kapağı.Marşları fotoğraflayıp Divan Makamı arşiv sorumlusuna göndereceğim.Marş araştırmacısı Oresti Tsapalatinis ile ilgili bulabildiğiniz biyografik ve besteciliğiyle ilgili bildiklerinizi aktarabilir misiniz?
Osman paşa marşı normal Rıfat Beye ait, niye Tslapatanis olsun? acaba aranjman mı yazdi? armoni mi?Ben Oresti Tsapalatinis ile ilgili bulduğum bilgiyi buraya yazıyorum.Ethem Ruhi Üngör'ün "Nota Basımında 100.Yıl,Musiki Mecmuası",Musiki Mecmuası,sayı 337,s.14 "O.Tsalapatanis Nota Yayınları;Rum asıllı olduğu sanılan bu yayıncı tarafından ilki büyük diğer ikisi küçük olmak üzere "cle de sol"(sol anahtarı) adıyla şu üç marşın notası yayınlanmıştır.1)O.Tsalapatanis Memetçik Marşı(sözsüz)2)Rıfat Bey Osman Paşa marşı(sözsüz-Nu:23,tek sayfa).3)Hurşit Bey, Çanakkale Marşı"Kalenin Burcunda O Sancak"(yayın yeri Kadıköy)"
Evet olabilir. Ben dahaziyade Comendinger ve Şamlı iskendere odaklanmışım. Bilgi için teşekkür ederim. Osman Paşa marşın tüm notasını bulsaydım ses kayıtı ile paylaşmak isterdim.Osman Paşa Marşı Rıfat Bey'e ait ama bu marşın nota yayıncısı O.Tsapalatinis .İlk marş(Memetçik Marşı) ise O.Tsapalatinis'e ait.Yani O.Tsapalatinis kendi bestesini de başka bestecilerin notalarını da yayımlayan bir besteci ve nota yayıncısı kısaca
Oreste yazıyor altta.Rıfat Bey'in "Tâmir eyledik meydan bizimdir"sözleriyle başlayan Osman Paşa marşı Guatelli Paşa tarafından armonize edilmiş.İnternette bulduğum ilk linkte Osmanlı Marşı'nın hem kapak hem de notası var.İkinci linkte de Marşın kapak görseli renkli ve orjinal haliyle mevcut.Birinci link:Islam-Portal c350073 PDF TDVDIA-Islam-Portal.İkinci link https//silo.tips.Bir sorum olacaktı? Oresti tsapalatinis'in Osmanlı Donanma Marşı'nın kapağında mı bestecinin adı yazıyor.Az çok eski yazı biliyorum ama okuyamadım
Rıfat Bey'in "Tâmir eyledik meydan bizimdir"sözleriyle başlayan Osman Paşa marşı Guatelli Paşa tarafından armonize edilmiş.İnternette bulduğum ilk linkte Osmanlı Marşı'nın hem kapak hem de notası var.İkinci linkte de Marşın kapak görseli renkli ve orjinal haliyle mevcut.Birinci link:Islam-Portal c350073 PDF TDVDIA-Islam-Portal.İkinci link https//silo.tips.Bir sorum olacaktir?
Orada Osman Paşa Marşını maalesef bulamadım ama daha farklı önemli eserler var o tezin eklerinde. O yönden elbette önemli bir kaynak. Ama neyazıkki, mesela "Sancak" veyahut/"Alay" marşdaki sözleri bilduğim kadarıyla orijinal değil, T.C. dönemi aşırı ideolojik nedenleri gerği değiştirilmiş güftesi ile eklenmiş.Müzik eğitimi almak müzik araştırmaları için çok büyük bir avantaj.Makamlardan yola çıkarak da eser aramaları yapılabiliyor. Hüseyni Buselik Osman Paşa Marşı diye bir bilgi ve Marş'ın sözlü olduğu yazıyordu ".Bestekâr Rıfat Bey Hayatı ve Eserleri" Belma Yamaner tarafından hazırlanmış bir yüksek lisans var;PDF 26891.Benim profesyonel mesleğim müzik olmadığı için konuların bütün boyutlarını bilmem mümkün değil.