Mesajlar
2096
Tepki Puanı
3151
YouTube'un compress ettiği sesle yapılan karşılaştırmalar genelde sağlıksız oluyor. Wav ya da flac formatında dosyalar olsa daha iyi olurdu diye düşünüyorum.

Daha çok ses mühendislerinin ilgi alanına giren bir konu zannediyorum bu. Yabancı YouTube kanallarında ve forumlarda da devamlı aynı karşılaştırmayı görüyorum. Türk müziğinin geleneksel yöntemleri düşünüldüğünde pek bir ehemmiyyeti kalmıyor bu durumun çünkü biz çoğu zaman çıplak sesle bir eser seslendireceksek herhangi bir sesi o eserin karârı kabul ederek okuyoruz eserleri.

Eğer mevzû bir grup hâlinde hânendeler ve saz heyeti olarak okumaya gelirse de topluluk ya diyapozon (20. yüzyıldan sonra neredeyse hepsi Birinci Oktav LA=440 verir) ile ya da telefon ile bütün sazları akortlayıp öyle başlıyor esere. Eğer eser bir albüme, televizyon kaydına ya da dijital ortama okunmayacaksa -çoğu zaman- ney akorduna göre akortlar yapılıp giriliyor esere. Hâl böyle olunca karârın hangi Hertz'e isâbet ettiğini kimse bilmiyor.

Kimileri 432 hz'in daha derin ve zengin bir ses verdiğini savunsa da ben bir değişiklik göremiyorum. Benzemez kimse sana icrâında kimi yerlerde dijital kaydın etkisinden midir bilemiyorum seste düşmeler yaşanıyor. Özellikle 440 HZ'deki ''bakışından süzülen'' güftesinin ikinci dolabı çok rahatsız edici. 432'de ise uşşâklar neredeyse kürdî gibi. Daw yani kullanılan program ile ses transpoze edilmiş havası var. Ard arda dinlendiği için de farklar çok bâriz geliyor olabilir. Dipsiz bir kuyu gibi bu konu. Burada konusunun açılmasına ve Türk Müziğinde böyle bir çalışma yapılmasına da hayli şaşırdım. Teşekkürler.
 
Mesajlar
44
Tepki Puanı
48
Türk müziğinin geleneksel yöntemleri düşünüldüğünde pek bir ehemmiyyeti kalmıyor bu durumun çünkü biz çoğu zaman çıplak sesle bir eser seslendireceksek herhangi bir sesi o eserin karârı kabul ederek okuyoruz eserleri
aynı düşüncedeyim ama illede bir seçim yapılacaksa ben 432 Hertz'te daha iyi bir duyum aldım.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Aynı karşılaştırmayı bir de ben yapmak istedim. Bunun için Zekâî Dede'nin Sûzidil Âyîninin üçüncü selâmından çok küçük bir bölüm seçtim. Wav formatındaki sonuçları burada paylaşıyorum.
Sağ olasınız bu kayıtlarda bir fark duyabildim ben. İlk sâniyelerde olan tanbur sesi bana farklı geldi.
440 Hz olan kayıtta daha tok, daha bass bir ses var tanburda. 432 Hz de daha parlak, daha yüksek.

Halbuki 440 Hz daha yüksek olması gerekir fizik kurallarına göre. Bende mi bir sorun var? :D
 
Üst Alt