Taşçızade Recep Çelebi yi ben biraz önce keşfettim. Yani hakkında herhangi bir malutamım yok. İnternete yazdığımda da bir sonuç bulamadım. Bu eseri dışında başka bir eseri de yok sistemde veya başka isimle kaydedilmiş de olabilir bilmiyorum.
Benim bildiğim Recep Çelebi Itri ile aynı dönemlerde yaşamış olan Çömlekçizade Recep Çelebi var.
Malumatı olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Youtube'de "Nağmeleri Yaratanlar" adlı paylaşımda tanıtacağım.
Bu gün sizlere İlk Klasik Dönem bestecilerimizden, ismi Recep olan ve Onyedinci yüzyılda yaşamış iki Recep Çelebi'den birini tanıtmak istiyoruz.
Onlardan biri, Evliya Çelebi'nin "genç hanendelerden ve repertuarının çok zengin olduğunu yazdığı; Şeyhülislam Esad Efendi'nin İstanbul'da doğup, yaşayıp öldüğünden, sevimli ve nazik, sesinin harikulade güzel olduğundan, yüzden fazla beste, semai, şarkı bestelediğinden söz ettiği
Taşçızade Recep Çelebi. Diğeri ise Çömlekçizade Recep Çelebi'dir ve ondan sonraki bir programda bahsedeceğiz.
Sultan IV. Mehmed döneminde yaşayan Recep Çelebi, babası taşçılıkla uğraştığı için bu sıfatla anılmıştır. Evliya Çelebi onun musikideki ustalığı hakkında "Kar ve Nakışta güya Farabi idi."
demekten de kendini alamıyor. Esad Efendi de sitayişle söz eder.
Sarayın mutemed kişisi olduğundan masrafları sarayca karşılanmak üzere musiki öğrenimi için evine cariyeler gönderilirdi. Bundan anlaşılacağı gibi bir tür harem öğretmeni idi.
Onyedinci yüzyılın ünlü müzisyenlerinden olan Recep Çelebi 1690 yıllarında ölmüştür. Daha çok tekke müziğiyle uğraşıp, dini eserler bestelemiştir. Âşık edebiyatı tarzında şiirler söyleyen bestecimiz, türküye benzeyen eserler de vermiştir.
Zamanımıza iki eseri kalmıştır:
1-Çekmiş yüzüne nikab-ı işve (Rast Ağır Semai)
2-Seyret izar-ı yâri hat-i müşgbar ile (Mahur Lenk Fahte Beste)
Şimdi zamanımıza gelebilmiş iki eserinden biri olan en tanınmış eseri
Rast makamındaki Ağır Semai'sini dinleyelim.
Çekmiş yüzüne nikab-ı işve
Ey mahzar-ı afıtab-ı işve
Kim karşı durur nigah-ı meste
Gelmiş gözüne şerab-ı işve
Kaynak:
Büyük Türk Musikisi Ansiklopedisi (Yılmaz Öztuna)
Türk Musikisi Tarihi (Dr. M. Nazmi Özalp)