Mesajlar
1
Tepki Puanı
4
Rahatülervah Saz Semaisi ve Peşrevi:
Bir Gavsi Baykara hayranı olarak kendisine atfedilen Rahatülervah Saz Semaisini de ele aldım, fakat beste tarzı diğer eserlerinde gözlemlediğimkinden çok farklı geldi bana. Osmanlıca başlığı çözebilmek için notaları Arapça bilen bir arkadaşa gösterdim, 'Neyzen Şevket Udi Bekrahatelervah Saz Semaisi' gibi bir şey çıkardı. Buna dayanarak tahminimce bestenin sahibi büyük bir ihtimalle Gavsi mahlasını kullanan Mahmut Şevket (Özdönmez) Bey olabilir. Fakat bu tahminin doğruluğunu ancak bu işin ehli olan insanlar ispat edebilir. Rahatülervah Peşrevi aynı şekilde incelemek lazım galiba.
Buselik Saz Semaisi:
Arşivde bulunan Buselik Saz Semaisi’nin ikinci sayfası – yani 4. hanenin birinci sırasından sonraki kısım – maalesef kayıp. Özel arşivlere girebilecek arkadaşlar bulabilirse çok sevindirici olur, çünkü merhum neyzenin icra etmeye çalıştığım bütün saz semaileri kulağ(ım)a hem gayet hoş gelip hem de özgün bir beste tarzı gösteriyor.
Bu arada eksik kalan kısmın bir tür sonradan canladırmasını denedim – var olan kısımdaki çeşni, melodik ve ritmik yapılara az çok sadık kalarak. Fakat makam musikisi benim için bir yabancı dil olduğu için bu müzik kültürüne aşina olan arkadaşlar için pek tatmin edici olmayabilir. Kısacası, her türlü eleştiri ve öneriye açığım (ve muhtaçım da aynı zamanda acemi olarak).
Cevaplarınızı bekliyorum!
Mikail
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Arapça bilen bir arkadaşa gösterdim, 'Neyzen Şevket Udi Bekrahatelervah Saz Semaisi' gibi bir şey çıkardı.

Bahsi geçen yerde yazan ifade; "Neyzen Şevket Gavsi Beyin Rahatülervah Saz Semaisi".

1589397139010.png


Bu vesileyle, bu saz semaisi ve ayrıca peşrevin bestekar kayıtlarını da değiştirmemiz gerekir sanırım.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
@Garpta Makam

Öncelikle hoş geldiniz.

Buselik Saz Semaisi olan eser için ben Hakan Talu Bey'e sordum, onda da eksik çıkmıştı. Tamâmını bulursa yazacağını söylemişti. Yenikapı Mevlevihânesi ile ilişkili benim aklıma başka bir kimse gelmedi. Varsa aklınızda, onlara da sorabilirim bir şansımı deneyerek.

Rahatülervah olan eserler ile ilgili de değişiklik yapalım o halde.
 
Mesajlar
1178
Tepki Puanı
1766
Yaş
33
Eserin tamamı bende de yok ama bu eser Gavsi Baykara'nındır. Notadaki el yazısı da ona aittir. Bende başka saz eserleri var, şimdilik neşredemeyeceğim ama bilahere paylaşırız. Şevket Gavsi Bey'in Buselik değil de bir Buselik Aşiran Saz Semaisi vardır. Onun da neşredilmedik hayli saz eseri var. Taliplisi çıkarsa, bilgisayardan hızlı ve düzgün nota yazabilen, birlikte neşredebiliriz.
 
Üst Alt