Bir süredir Müzik Sohbetleri ve Köşe Yazıları'nda dolaşıyorum da, aklıma bugün geldi; burada musıkîyle ilgili (sayısı çok fazla olmasa da) gerçekten güzel makaleler, kitaplar var; ancak bu sanatın 20. yüzyıl öncesi tarihi konusunda, hem sayı, hem de kalite anlamında (Çinuçen Tanrıkorur da, Sâdeddin Arel de saygı duyduğum musıkîşinaslar olsa da müzik tarihi açısındaki görüşleri bugün bu konuda eriştiğimiz kompleksiteyi yansıtmamaktadır) makalelerde bir eksik varmış gibi hissettim. Yani ecdâdın edvarını buradan bulabilsek bile, orada yazan, çoğu zaman bağlamından uzak bilgileri birbiriyle harmanlayan makalelere buradan ulaşamıyoruz, ki bence bu bizim, özellikle tarihî icrâlar konusunda yaptığımız tartışmaları kötü bir şekilde etkiliyor (bir ara bu konuda da görüşlerimi paylaşmak isterim de, şu anki konu bu değil).
Zaten bu makalelerin bazıları internetten ulaşılabilir durumdadır da, hem bulmak zordur, hem de bu eserlerin önemli bir kısmı (belki biraz da buradaki ortamdandır) İngilizcedir. Buraya İngilizce makale de koyulabiliyor biliyorum, ancak çoğu makalenin dili de ağır olduğundan belki de Türkçe'ye çevirip köşe yazılarında paylaşmam daha mantıklı olabilir.
Uzattım yine ama sorum şu aslında, bu konuda görüşünüz, tercihiniz nedir? Çevirisini ya da paylaşmamı istediğiniz özel bir makale var mıdır?
Zaten bu makalelerin bazıları internetten ulaşılabilir durumdadır da, hem bulmak zordur, hem de bu eserlerin önemli bir kısmı (belki biraz da buradaki ortamdandır) İngilizcedir. Buraya İngilizce makale de koyulabiliyor biliyorum, ancak çoğu makalenin dili de ağır olduğundan belki de Türkçe'ye çevirip köşe yazılarında paylaşmam daha mantıklı olabilir.
Uzattım yine ama sorum şu aslında, bu konuda görüşünüz, tercihiniz nedir? Çevirisini ya da paylaşmamı istediğiniz özel bir makale var mıdır?