Bu başlık altında Eser (Nota) Arşivinde sizler tarafından bulunan hatâların düzeltilmelerini isteyebilirsiniz.
Teşekkürler.
Teşekkürler.
Estağfirullah.Tekil değil, kategorik bir hata olduğu için notalardan birinin başlığında değil de, burada ayrıca belirtme ihtiyacı hissettim. Anlayışla karşılayacağınızı umarım.
Keşke site daha fazla rağbet görse de, çabucak bütün hatâları ortadan kaldırsak. Ama siteyi zâten işin meraklısı için kurdum. Sitenin kullanılması teşekkür olarak yeter, umarım işinize yarıyordur. Sizler sağ olun.Sitenin açıldığı zamandan bu yana müdavimi oldum doğal olarak. Muhtemel hatalara denk geldikçe rahatsız edeceğim mutlaka. Bu vesileyle ne kadar hayırlı bir iş yaptığınızı vurgulayıp teşekkür etmiş olayım. Sağ olun, var olun.
Nota arşivinde, "Vech-i Yare Duş Olan Alemde Seyran İstemez" güftesiyle bestelenmiş eserlerin (Müstear, Rast ve Uşşak makamlarında birer ilahi ve bir de Isfahan makamında durak var) güftekarı "İbrahim Efendi (Mısırlı Udi Abraham Levi Hayat)" şeklinde görülüyor. Halbuki doğrusu "Kuşadalı İbrahim Hakkı Efendi" olmalı.
Dolaylı bir ek daha yapayım: Bu eserde güftekar olarak işaretlenen Mısırlı Udi İbrahim, bestekar kategorisinde " İbrahim Efendi (Mısırlı, Udi)" şeklinde farklı biri isimle yer almış.
Acabâ bu kişi "Kuşadalı İbrahim Hakkı Efendi" midir? Yoksa yeni bir kayıt mı oluşturayım?
Dağ başında tüter duman
Baştan başa ah u figan
Irmaklarda hep çağlayan
Evet kadır o kızıl kan
Ey kardeşler biliniz ki
Şehitlerin al kanıdır
Bu milletin tarihlerde
Adın verecek şanıdır
Vardır bizde azim, iman
Varsın çıksın karşı düşman
Hep püskürse ateş, volkan
Yine ister bizden aman
Kimdir bize karşı duran
Değil midir alçak düşman
Elimizde süngü, kalkan
Bize bayram ateş, tufan
Vech-i yâre düş olan âlemde seyrân istemez
Cânını cânâne teslîm eyleyen cân istemez
Bu misâfirhânenin fânîliğin fehm eyleyen
Hâne-i kalbinde Hakk'dan gayri mihmân istemez
Cennet içre tamudan korkar mı Hakk'ın âşıkı
Hak budur erbâb-ı aşka hûrî gılmân istemez
Gerçi zâhir ilminin nef'i de vardır tâlibe
Lîk esrâra erenler sûrî irfân istemez
İrci'î âvâzı erdi mürg-i cânın sırrına
Bî-karâr oldu anınçün verd-i handân istemez
Mâsivallahdan mücerred oldu İbrâhîm bugün
Vârını dildâre verdi vasl u hicrân istemez
Buradaki sorunu anlayamadım. Açıklar mısınız?
Güftelere bakmamıştım açıkçası. İsimde "Bey" ekini görünce herhalde Cumhûriyet öncesi dönemdendir dedim ama güftelere bakınca bu Bey yeni dönemden gibi duruyor dediğiniz gibi.İki örnek güfte, dil ve üslup yönünden pek birbirine benzemiyor. Muhtemelen bu iki İbrahim Hakkı farklı kişilerdir.
Anladım. Mısırlı İbrahim Efendi'nin güftesi olmadığı için güfte sâhipleri kategorisinde ismi kaldırıldı. Bestekâr kategorisinde ise "Abraham Levi Hayat" ekini ekledim.Bestekar kategorisindeki "İbrahim Efendi (Mısırlı, Udi)" ile güftekar kategorisindeki "İbrahim Efendi (Mısırlı Udi Abraham Levi Hayat)" maddeleri, aslında aynı kişiler.