Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Merhabalar,

biraz sohbet edelim diyorum.

Nasılsınız, neler yapıyorsunuz, hayat nasıl gidiyor?

En son beğendiğiniz sanat eseri nedir?

Benim ilk defâ gördüğüm bir eser, şu (kaynak):

İsmi "Yedi Ulu Ozan"

https://images-wixmp-ed30a86b8c4ca887773594c2.wixmp.com/f/79664a21-d97f-43a0-b2b0-b2484498b2c1/d2s3zk6-573b7496-08ad-4a84-9e1a-2d78c656e5a0.jpg?token=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1NiJ9.eyJzdWIiOiJ1cm46YXBwOjdlMGQxODg5ODIyNjQzNzNhNWYwZDQxNWVhMGQyNmUwIiwiaXNzIjoidXJuOmFwcDo3ZTBkMTg4OTgyMjY0MzczYTVmMGQ0MTVlYTBkMjZlMCIsIm9iaiI6W1t7InBhdGgiOiJcL2ZcLzc5NjY0YTIxLWQ5N2YtNDNhMC1iMmIwLWIyNDg0NDk4YjJjMVwvZDJzM3prNi01NzNiNzQ5Ni0wOGFkLTRhODQtOWUxYS0yZDc4YzY1NmU1YTAuanBnIn1dXSwiYXVkIjpbInVybjpzZXJ2aWNlOmZpbGUuZG93bmxvYWQiXX0.ypw-ZrGEiHMuFj2xJNE7CQpE-IOA_ORJVCUe8krX6TY
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Şöyle bir şeye denk geldim ben de bugünlerde:

66936


Yayınevinin "Türkiye’nin ilk bilim-kurgu eseri, bir asır sonra ilk defa Latin harfleriyle okuyucuyla buluşuyor" notuyla yayınladığı kitaptan bir alıntıyı da buraya bırakayım:

“Bu dünyalarda canlı yaratık var mıdır? Şüphesiz böyle bir sorunun cevabı lazımdır, dediğimiz sürece hayat neden sadece dünyamızda oluşmuş olsun? Bu âlemlerin ortasında, bu dünyaların hepsi birdir. Toz kadar olan Dünya’mızda hayat, canlı yaratık olsun da, onlarda olmasın? Onlar bu dünyadan küçük müdür? Onlar bu dünyadan ilerleme bazında farklı mıdır? Hayır, bu bahsedilen dünyamız gibi hep birbirinden doğmuştur. Hepsi birbirinin anası, babası, hepsi birbirinin kardeşidir. İşte bu soruya karşı bugün kesin cevap verilmiş: Her âlemin kendine özgü, kendi doğal şartlarına göre oluşmuş canlısı, canlı yaratığı vardır.”
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
İlginç, ilk defâ görüyorum bu eseri.

Eski Türkçeye dokunmadan Latin harflerine aktarmışlar mıdır acabâ? Genelde sâdeleştirme adı altında Türkçenin zenginlikleri kayboluyor. Ama tabii biz de eski Türkçeyi okuyamıyor ve anlayamıyoruz maalesef.
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Tanıtım metnine bakılırsa, yeni Türkçe'ye tercüme edilmiş gibi duruyor. Kitabın satış fiyatına bakılırsa da (9-10 TL civarıymış) ayrıca transkripsiyonlu hali kitapta yok gibi duruyor.
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Kazdıkça ilginç şeyler çıkıyor eskiden. Bir örnek vereyim: Kendi tez konum ile alakalı doğru düzgün Türkçe kaynak bulamazken, bu teze konu olan adamların ayrıntılı biyografilerini de içeren, 1800'lerde yazılmış bir makaleye denk gelmiştim. Hatta bu makaledeki bazı bilgiler, bugünkü dille yazılmış Türkçe kaynakların hiçbirinde, yabancı kaynakların ise pek çoğunda yoktu.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Evet, inşallah ilerki dönemlerde eski Türkçe veyâ teknik şeyleri konu alan belgelerin de arşivini oluşturmak istiyorum.
Böyle üst derece olan bilgilerin hiç bir yerde toplanmıyor olması beni üzüyor. Böyle bir arşiv olsa keşke... O da olacak inşallah bir gün.

Ayrıca biyografi demişken, bestekârların biyografilerini bulabileceğim bir kaynak öneriniz var mıdır? Ben de bir kaç kitap var ve ben de olmayan bir kaç kitap aklımda ama denk gelmediğim ve bilmediğim kaynaklar olabilir.
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Yılmaz Öztuna'nın Türk Musikisi Ansiklopedisi ve Rahmi Kalaycıoğlu'nun Türk Musikisi Bestekarlar Külliyatı, muhtemelen elinizdeki ve aklınızdaki kaynaklardandır.

İlaveten, İbnü'lemin Mahmut Kemal'in Hoş Sada'sı aklıma geliyor ama.. Hem kısıtlı bir dönemi kapsıyor hem de üslup olarak bu yukarıdakilerden epey farklıdır.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Evet, o kitaplar aklımda olanlar. Henüz alamadım onları, her yerde tükenmiş oldukları için. Kalaycıoğlu'nun külliyatını tam takım bulmak zor.

Hoş Sada'yı ise bilmiyordum ama sanırsam zor bulunur bir kaynak. Teşekkürler.

Seçim mi konuşsak acabâ, ne sohbet edeceğimizi bilemedim şu an :D.
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Sanırım hiçbirinin yeni baskısı yok. Sahaf seviyesinde aramak lazım.

Unutmadan bir de İslam Ansiklopedis'ni ekleyeyim. Hem de interaktif bir kaynak. Eski ve önde gelen bestekarlar konusunda yardımı olabilir.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Zâten internet ortamında Türkçe dili için kullandığım tek 2 kaynaktan biri İslam Ansiklopedisi diğeri de Kubbealtı Lugatı.
İnşallah onlar ile ilgili de bir çalışma olacak önümüzdeki senelerde (burada otomatik kullanma durumu için).
 
Son düzenleme:
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
"Zamane insanı kendini çok dilli ve çok kültürlü olmakla ortaçağlılardan çok daha ileri sayarken aceleci davranıyor galiba. O yüzyılların 'kamuoyu önderleri', unutmayalım, dört kitabı, yetmişiki dili öğreniyorlar büyürken. Ihlara Vadisi'nde bir duvar resmi vardır, gözümün önünden gitmez: Külah giymiş, def çalan keşişler. İşte o keşişlerle düşüp kalkan, onlarla İsa'yı, Musa'yı tartışan, birlikte caz yapan insanlar."
Cogito Dergisi'nin "Osmanlılar Özel Sayısı" başlıklı 1999 tarihli 19. Sayısında, Tarihçi Cemal Kafadar ile yapılan röportajdan küçük bir pasaj.

Röportaj, Kafadar'ın o tarihlerde çıkan ve kozmopolit bir Anadolu medeniyeti olarak Osmanlı'nın kuruluşunu anlatan "İki Cihan Aresinde" isimli kitabı etrafında şekilleniyor.

Becerebilirsem röportajın tamamını tarayıp ayrıca ekleyeceğim.
 
Son düzenleme:
Üst Alt