Bestekâr
Rahmi Bey
Güfte Sâhibi
Rahmi Bey
Makam
Hisar, Hisar Buselik
Form
Şarkı
Usûl
Türk Aksağı
Kaynak
Sanat Müziği Notaları, Levent Çelik

Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45068
Tepki Puanı
524
Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
1244
Tepki Puanı
1838
Yaş
34
Hocam ellerinize sağlık. Ancak böyle ayrı bir başlık açmak yerine, yeni sistemimizle bu konuyu ana konu ile birleştirip iki makam yazalım. Hisar ve Hisar Buselik diye. Daha iyi olmaz mı?
 
Mesajlar
1574
Tepki Puanı
2697
Hisarbuselik'in içine eklemeyi düşündüm ama makam farklı diye vazgeçtim. Ama aramada sözü yazıldığında bu da alt alta çıkacak. Makamı itibariyle Hisar da kalması dahauygun geliyor bana ama siz bilirsiniz.
 
Mesajlar
3
Tepki Puanı
5
Refik Fersan'ın hatıralarının anlatıldığı kitapta söz konusu eserin niçin bestelendiğine dair şu bilgiyi kendi dilinden aktarmaktadır:

"1340 (1924) senesi Nisan ayında, Fahire ve çocuklarım kızamık çıkardılar. Hepsi, kırk derece ateşle yatıyordu. Ben bunlara baktıkça son derece müteessir oluyordum. Rahmi Bey de Fahire'nin çocuklarıyla birlikte son derecede rahatsız bir halde yatmalarına tahammül edemiyordu. Birgün, Doktor Kemal Cenap Bey'in de bizde bulunduğu bir sırada Rahmi Bey geldi. Zannedersem, Mayıs iptidaları olacak. Doktor, Fahire'yi ve çocukları muayene etti, ilaçları ve tertip ve reçetesini bıraktı, "Portakal şerbeti pek iyi ge lir. Portakal buldurun, bol bol şerbetini yapın, içirin. Şayet bulamazsanız üzüm kompostosu ve limonata içirirsiniz" tavsiyesinde bulundu ve gitti. Fahire dedi ki: "Acaba ölecek miyim? Bu ateş beni harâb ediyor...". Rahmi Bey, hemen şu cevabı verdi: "Evlâdım, sen bu yavrulara lâzımsın. Evvelâ kocana lâzımsın. Sen ölürsen, kocan da yaşayamaz. Bu yavruların hali ne olur? Ben dururken sen nereye gidiyorsun? Allah benim ömrümü sizlere versin yavrularım" dedi ve hepimizi ağlattı. Hastaların odasından çıkıp salona geldiği zaman Rahmi Bey, "Fahire'ye bir şarkı yaptım... Benim hatıram olarak kalsın..." dedi ve Hisarbuselik'ten bestelediği şu şarkının notasını, bana yazdırdı:

"Bir nev-civansın, şûh-i cihansın / Rûh-i revansın, sînemde cansın/Canda nihansın, nûr-i ıyansın"."

Kaynak: Bardakçı, Murat. Refik Bey... Refik Fersan ve Hatıraları. İstanbul: Pan Yayıncılık, 3. Basım, 2022.
 
Üst Alt