Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Demek bu sebeble tezkîrelerde kendisine yer bulmamış. Fârâbî'nin beste yapmadığını öğrendiğime de bir hayli şaşırdım. Acem - berefşan bir pîşrevi olduğunu sanıyordum. Çok teşekkür ederim açıklamanız için.
Acem makâmındaki devr-i kebîr îkâındaki "Acem Devri" pişrevini Sultan Veled bestelemiş ama internetteki ekser me'hazda bestekârlığına veya çaldığı sâza dâir bir mâlûmat bulamadım. Sebebi nedir?
Eser:
Emel-i meyl-i vefâ sende de var bende de var
Bestekâr:
Ali Efe Kuş
Güfte Sâhibi:
Belirsiz
Makam:
Uşşak
Form:
Şarkı
Usûl:
Sofyan
Güfte:
Emel-i meyl-i vefâ sende de var bende de var
Heves-i îş ü sefâ sende de var bende de var
Zâil olmaz dil-i âşüftemizin sevdâsı
Tab-ı meyyâl-i hevâ...
Ali Ufkî Bey'in biraz "farklı" bir şahsiyet olduğu mâlum elbette ama nerede olmadığını hatırlayamadığım bir me'hazda da Eşrefoğlu Rûmî'ye yazdığı nazîreye dâir bir mâlûmat okumuştum.
Bu Ali Ufkî Bey'in nazîresidir; zîra Eşrefoğlu Rûmî'nin şi'rindeki mısra sonları "andadır" diye biter. Mecmua-i Sâz ü Söz'de Eşrefoğlu Rûmî'nin şi'rinden beste görmedim. Gördüğüm Ali Ufkî Bey'indi.
Eşrefoğlu Rûmî'nin şi'rinden misal:
Bahr-ı ummân kuşuyam yerim mekânım andadır
Bunda adım...