Buhûrîzâde Itrî Efendi'nin icrâcılık yönü veya icrâ ettiği saz hakkında mâlûmat verebilecek birisi var mı?
Olması lâzım üstâdım, şifâhî olarak da mı yok? Hîçbir me'hazda görmedim. Binbir müşkilât Ebûishakzâde Esad Efendi'nin tezkiresini tercüme kıldım, onda da karşılaşmadım.
Kusura bakmayın, "zikr"den gelen "tezkîr" ile karıştırmışım.Tezkire’de şapka yok, müşkilde de; imlayı abartmayın, böyle karışıklıklar oluyor![]()
Çok teşekkür ederim, ayrıca Rauf Yektâ Bey "Türk Musikisi Klasiklerinden Mevlevî Âyinleri" ismli eserinde ney üflediğini yazmış.Büyük müzisyen Itri Mustafa Çelebi bütün 17 ve 18. yüzyıl kaynaklarında ismi geçen ve sitayişle anılan biri. Değerli araştırmacı Talip Mert'in belgelerle sunduğu kadarıyla Itri hanendedir. Hem de ser hanende-i hazreti şehriyari namıyla
Gök Kubbeye Sığmayan Ses Buhûrîzâde (Itrî)
O biraz tahmin galiba, tarihi kaynaklara dayanmıyor.Çok teşekkür ederim, ayrıca Rauf Yektâ Bey "Türk Musikisi Klasiklerinden Mevlevî Âyinleri" ismli eserinde ney üflediğini yazmış.
Bende öyle sanıyorum zîra olsa biz de rastlardık. Şifâhî bir bilgide olabilir.O biraz tahmin galiba, tarihi kaynaklara dayanmıyor.