Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
"Kitaptaki notalar ile metnin ahzü neşri memnudur" denilmiş üstadım ne yapacağız?
Bu konu biraz çetrefilli diyelim.

Şöyle ki, telif hakkı meselesini ben şahsî olarak esnek görenlerdenim. Ama bu beni bağlar diyelim.

Kânunlara göre ise telif hakkı: şahsın ömrü + ölümden sonra 70 yıldır. Bu eserin telifi Suphi Bey'de ise, telif hakkının dolmasına 10 yıl kalmıştır (ö. 1962+70=2032).

Eğer telif çalıştığı kurumdaysa, o halde telif hakkı bitmiştir (1933+70=2003).

Eğer telif hakkı meselesine girecek olursak, o vakit buradaki tüm notaları kaldırmamız gerekebilir belki de. Gerçi öğretim için telif hakkı esnekliği var ama bu da yasal öğretim yerleri için geçerlidir. Sitemizin resmî böyle bir belgesi yoktur ancak ben sitemizi öğretim amaçlı işletiyorum. Ticârî bir kazancımız yok. Vicdânen rahatım.

Bence bilgi herkese ücretsiz bir şekilde açık olmalıdır. Başkasının emeğinden ticârî bir kazanç elde edilmediği sürece bence bilginin bedâva yayılmasını doğru bulanlardanım. Nitekim bu yüzden bu eseri paylaşmayı doğru buluyorum. Bunu kapalı kapılar ardına saklayarak kime, ne faydası olacak?
Kaldı ki bu eser gördüğünüz üzere taranmış. Allah bilir kaç kişide bir örneği var. Ulaşan ulaşmış, yazık olan ulaşamayanlara. Bu eserin sâdece dar bir çevrede olmasında (üniversite öğretim üyelerinde örnek olarak) kültürümüze ne katkısı var? Telif maalesef kültürü öldüren bir şeydir hele ki çağdışı 70 yıl bir süre ölümcül vuruştur. Elimde keşke başka eserler olsa, onları da paylaşırım. Elimde olanları paylaştım.

Böyle bir önemli eserin yayılmasının bence saklanmasından daha çok önemi vardır. Yayılmasını uygun buluyorum. Elde ettiğimiz notaları da paylaşıyoruz. Herkes faydalansın, bu kültür yaşasın diye.
 
Son düzenleme:
Üst Alt