Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Merhabalar,

herhalde fark etmişsinizdir, bütün eserlerde (ve her yerde) belirli sözcükler mâvi renkteler. Bu onların tıklanabileceklerini gösteriyor ve siz hiç bir şey yapmadan otomatik olarak bu anahtar kelime diye tâbir ettiğimiz olay ortaya çıkıyor. Hemen bir örneğini yapalım. Diyelim Münir Bey veyâ Münir Nûreddin Selçuk diye yazdım buraya. Ben bir şey yapmadan bu kelimeler mâvi oluyor ve tıklayabiliyoruz.

Peki tıkladığımızda bizi nereye götürüyor? Vikipedimizde olan o kişinin (veyâ sözcüğün) maddesine. Tabii bu maddeler şimdilik boşlar. Yâni eserler dışında başka bir bilgi içermiyorlar. Ancak yavaş yavaş her maddeyi doldurmak istiyoruz ve tabii ki sizlerin yardımını da bekliyoruz bu maddeler için.

Bugüne kadar taslak tamam değildi ve bugün bir ön taslağını bitirdim. İleride bu maddelerde filtreli arama yapabileceksiniz, meselâ "kadın bestekârlarımızı" bir aramada bulabilecek, "neyzen" olan tüm şahsiyetleri bulabileceksiniz ya da gayrimüslimleri vs.

Münir Bey'in maddesine girerseniz bir maddenin alabileceği şekli görebilirsiniz.
Şimdilik 5 ana unsurdan oluşuyor:
1. Resimler, 2. Künye, 3. Biyografi, 4. Kaynak ve 5. Eser Listeleri.
Yâni her şahsiyet maddesinde bu 5 ana başlık olacak ve bunları doldurmaya çalışacağız. Özellikle bu kişilerin biyografilerinde yardımlarınızı bekliyoruz.

Künye ise bence en önemli nokta. Bir bakışta bir şahsiyetin künyesinden en önemli özelliklerini görebileceğiz. Hangi çalgılar ile ilgilendiklerini veyâ ne merakları olduğu gibi.

Sizce benim taslak olarak hazırladığım bu maddede veyâ künyede bir eksik var mıdır? Ya da değiştirmek istediginiz bir şey? Her türlü görüşe açığız.

Münir Bey'in maddesi sâdece bir örnek. Her şahsiyet maddesi aynı Münir Bey'in maddesi gibi şekil alacak, tabii ki içerik olarak farklı olacak (kişiye göre).




Örnek künye resmi:

1583160032838.png



Size açık olmayan maddeyi düzenleme kısmından künye ile ilgili bölümü (açıklamalar olduğu için koymak istedim):


1583160432676.png
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Künyede din ve etnik köken olmasa aslında daha mı iyi olur? çünkü örneğin Safiyuddin Urmevi'nin tam olarak Türk olup olmadığı bile belli değil
Hem onlar, hem de cinsiyet pek önemi olmayan sınıflandırmalar. O yüzden çok düşündüm kalsınlar mı kalmasınlar mı diye. Ama sonuçta zenginliğimizin göstergesi oldukları için, pozitif anlamları olduğu için kalmasını tercih ettim.

Söylediğiniz duruma gelince. O basit. "Belirsiz" seçeneği mevcut. Aslında görüyor musunuz şu an işe yaradı bile. Türk olup olmadığı belli olmadığını öğrendik, bu yüzden "belirsiz" olarak kaydedebiliriz. Ne dersiniz?

Amaç olarak bu 3 şeyde çekince olduğunu biliyorum. O sulara girmemek daha iyi, ki zâten din, siyâset ve futbol forumda yasak. Ancak buradaki mesele tamâmen istatistikî bir olay, yâni mevcut durumdan veri/bilgi çıkarmak için. Diyelim bütün şahsiyetleri bitirdik. Sonunda bakabileceğiz, işte x% kadın bestekâr, x% Arap, vs. gibi. Ama tabii henüz kesin değil. Her zaman kaldırabilirim, zâten kesin olmadığı için sizlerin görüşlerinizi duymak istedim.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
En son görüşmelerim sonucu (@musikilugati @Mahzen-i Esrâr-ı Mûsikî) bir kaç değişikliğe gittim. Cinsiyet, din ve ırk konularında îtiraz geldi (doğal olarak ki gelmişti zâten). Halbuki ben iyi niyetli bir şekilde istatistik tutmak için olsa iyi olurdu diyordum. Bunları kaldırdım. Ne kadar kadın bestekârımız olduğunun sayısını bilemeyeceğız yâni...

Neyse, başka bir konu hakkında sizlere yazıyorum. Şu an olan durum böyle:

1584831589553.png



Buradaki sorun 3 kategoride var. Bu şahsiyetleri kapsayacak net ve kesin bir kategorize sıfatları arayışı içerisindeyim. Bir düşünün bu şahsiyetler arasında bestekârlar var, güfte sâhibi olanlar var, yazarlar var, şâirler var, müzisyenler var (bestesi veyâ güftesi yok ama), müzikologlar, vs. vs.
Bir de meselâ özellikle bir müzisyen 3-4 çalgı çalabiliyordur. Ama bir güfte sâhibi hiç çalamıyordur belki de. Yâni herkesi kapsayan kategoriler lâzım.

Üstelik bu insanlar sâdece müzik ile uğraşmıyorlar. Kimisi bir hoca, kimisi bir sultan, kimisi bir şeyh, kimisi doktor, vs. diye gidiyor. Bunları nasıl işleyeceğiz? Bir fikrinizi alayım ricâ ediyorum.

Daha iyi anlamanız için açıklamaları ile birlikte. Ben bu 3 kategoriye indirgeyebildim ama emin değilim henüz.

1584831697284.png

1584831713022.png

1584831742882.png
 
Son düzenleme:
Üst Alt