Bestekâr
Belirsiz
Güfte Sâhibi
Yunus Emre
Makam
Segah
Form
İlahi
Usûl
Yürük Semai
Kaynak
Sanat Müziği Notaları
Nota Yazarı
Mithat Arısoy

Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45064
Tepki Puanı
566
Eser:
Şol cennetin ırmakları akar Allah Allah deyu

Bestekâr:
Belirsiz

Güfte Sâhibi:

Makam:

Form:

Usûl:

Güfte:
-

Kaynak:

Diğer Bilgiler:
Arşiv No: 14384 -
v4 | Nota Yazarı: Mithat Arısoy
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
251
Tepki Puanı
358

Bu ilahiyle alakalı Muzaffer Ozak’ın bu rivayetine rastlamıştım. Sohbetin önü arkası da mevcuttu başka bir videoda. Onu aramak lazım o külliyatta, ben bakmadım. Goygoyculuk ile bir yazı da paylaşılmış açıklama kısmında, ilahi söyleyerek zikrederek gezerlermiş..
 
Mesajlar
1580
Tepki Puanı
2703
Çocuklugumda sokaklarda özellikle ramazan aylarında( ya da öyle birleşirmişim kafamda) ekseriya kör olup, refakatçisi ile gezerek ilahi(daha ziyade ağıt gibi gelirdi, belki de muharrem ayları idi) okuyan, goygoyculari görmüşlüğüm vardır.

Kemal Sunal ve Halit Akçatepe "Süt Kardeşler" filminde yapıyorlar. Hiç görmeyenlere ornek olabilir en azından.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
251
Tepki Puanı
358
Çocuklugumda sokaklarda özellikle ramazan aylarında( ya da öyle birleşirmişim kafamda) ekseriya kör olan refakatçisi ile gezerek ilahi(daha ziyade ağıt gibi gelirdi, belki de muharrem ayları idi) okuyan, goygoyculari görmüşlüğüm vardır.

Kemal Sunal ve Halit Akçatepe "Süt Kardeşler" filminde yapıyorlar. Hiç görmeyenlere ornek olabilir en azından.
Maşallah, ne kadar hoş kıymetli bir hatıra. Şimdi olsa da şu kulaklarımızla duysak.. Ben en geride “zamanında çalan davulcu” hatırlıyorum, şimdi o da kalmadı. Bir-kaç saat evvelden davulcu başlıyor, bütün mahalle onda ya erken başlıyor; meşhur işkence ika’ında saz semaisini dinliyoruz :) Denk gelirsem haftaya paylaşayım buraya. Aslında herkes kendi mahallesindeki davulcuları çekip paylaşabilir. Öyle bir başlık da fena olmaz, sonuçta şehirde musiki adına pek numune kalmadı.
 
Mesajlar
4
Tepki Puanı
5
Eserin Münir Nurettin'e ait olduğunu yazan notalar mevcuttur ancak bu notalar muhtemelen Selçuk'un bu eseri seslendirdiği ses kaydından yola çıkarak kendisine yakıştırılmıştır. Eserin bestecisi bilinmemektedir. Muhtemelen beylik bir nağme üzerine giydirilmiş bir ilahidir. Aşık Yunus'a ait şiirin 11 adet bestesi vardır ve en bilineni budur ancak Münir Nurettin Selçuk'un dini formlarda yalnızca 3 eseri vardır. Gerek bu üç esere gerekse diğer dindışı eserlerine bakılırsa bu ilahinin M.Nurettin'in bestecilik tarzına uzak olduğu da açıkça görülür. Site yönetiminin bu konudaki gerekli düzeltmeyi yapmaları temennisiyle...
 
Mesajlar
4
Tepki Puanı
5
ben bu eserin Münir Bey'e ait olduğuna dair bir kaynak bulamadım. Şu sıralar üzerine çalıştığım bir konu olduğu için Münir Bey'le ilgili pek çok kaynağı taradım. Sizlerde farklı bir belge varsa ve paylaşırsanız biz de istifade ederiz.
 
Mesajlar
1580
Tepki Puanı
2703
ben bu eserin Münir Bey'e ait olduğuna dair bir kaynak bulamadım. Şu sıralar üzerine çalıştığım bir konu olduğu için Münir Bey'le ilgili pek çok kaynağı taradım. Sizlerde farklı bir belge varsa ve paylaşırsanız biz de istifade ederiz.
😊 Şimdi daha anlaşılır bir anlatım olmuş. Ilk mesajınızdan, bir belgeye isnad ederek bir hüküm çıkartmışsınız gibi anladığım için pek topa girmek istemedim.

Ben de tam tersi, ilahinin çok sesliliğe uygun yapısı itibariyle, ömrünün son 20 yılındaki denemelerini andırır bir bestesi olduğunu düşünürdüm hep.

Diğer yandan iflah olmaz bir Münir Bey aşığı olarak hakkında yaptığınız çalışmaları merak ettim. Istifade etmek isteriz.
 
Mesajlar
4
Tepki Puanı
5
Münir Beyi'n eserlerinin toplandığı tezler, Münir Bey'den bahseden çeşitli makaleler ve Ayşe Kulin'in Münir Bey'i konu alan bir de kitabına baktım. Bunların hiç birinde "şol cennetin ırmakları" görünmüyor. Yani ben kaynak veriyorum aslıda. Ama piyasada Münir Bey'e ait görünen bir nota ve o notadan çoğaltılmış notalar dolaşıyor.
 
Mesajlar
1580
Tepki Puanı
2703
Ayşe Kulin güzel romantik bir "biyografik roman" yazmıştır, ben de daha ilk haftasında alıp okumuştum ama kaynak olarak gösterilemez.

Eğer bu konuda bir yayım hazırlığı içindeyseniz, bu romanı kaynak olarak belirtmenizi tavsiye etmem. Münir bey hakkında yazılmış şeyler olarak gösterilir o kadar.

Güzel bir soru işareti yaktınız, net bir cevaba ulaşılır inşallah.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3912
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Ortada bir muammâ oluyor o halde. Harun Bey'den cevap bekleyelim. Tekrar belirsiz hâle getirebeliriz elimizde bir belge yoksa. Ya da sorabileceğimiz başka büyüklerimiz var mıdır acaba? Hayatta olan oğlu bilir midir böyle şeyleri, onu da pek bilmiyorum ki zâten nasıl ulaşabiliriz o da ayrı bir soru.
 
Mesajlar
85
Tepki Puanı
173
Siz de haklısınız ama ortada kaldım. Bir taraf öyle diyor, diğer taraf böyle diyor.

@huseyink

Hüseyin Bey'e soralım bir de.
Ali Rıza Avni'nin hazırladığı "Ses ve Saz Dünyamızdan" programında bu eser Münir Nureddin Selçuk'un ilahisi olarak sunuluyor. Ali Rıza Avni Münir Bey'i tanımıştı, bu eser için güvenebileceğimiz bir kaynak. Başka kaynakların da bulunacağı fikrindeyim.
 
Mesajlar
85
Tepki Puanı
173
Daha önce Ali Rıza Avni'nin programına dayanarak bu eserin bestekârının Münir Nureddin olabileceğini söylemiştim. Fakat bulduğum birkaç belge neticesinde bunu geri alıyorum. Bu ilahi anonim olmalı.

1- İcra Heyeti notaları: Münir Nureddin zamanında basılan iki notada da bestekâr yazmıyor, sadece Yunus Emre'den yazıyor. Oysa aynı dönemde Münir Nureddin eserlerinin tümünün üzerinde bestekâr yazılıdır.
2- Münir Nureddin şefliğindeki İcra Heyeti konser programlarının ikisinde bu ilahi okunmuş ve yine bestekârı yazılmamış. Oysa aynı konserdeki diğer eserlerin bestekârları belirtilmiş.
3- Nevzat Atlığ da ilahiyi anonim olarak bildiğini, küçüklüğünde bu ilahiyi halasının okuduğunu söyledi.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
1259
Tepki Puanı
1862
Yaş
34
Nevzat Bey yanılıyor olabilir elbette, yaş itibariyle. Eski mecmualarda filan hiç görmedim bu ilahiyi, aynı makamda. Ama diğer belgeler ikna edici. Eserin bestekârı şimdilik belirsiz bırakılmalı kanaatimce. Ben de kanaatimi geri çekiyorum, aksi bir belge olmadıkça anonim diyelim..
 
Mesajlar
251
Tepki Puanı
358
Muzaffer Efendi'nin besteyi "goygoycular" olarak belirtmesi dikkate alınmalı, zira kendisi Zekaizade'nin talebesi olan Bakırköylü Hafız İsmail Efendi'den dini eserler meşk etmiş hatta aralarındaki muhabbete binanen bu zat onu bir akrabası olan Gülsüm Hanım ile evlendirmiştir.

Levent bey'in de bahsettiği üzere, armonize/batı eserlerini de andıran havası zaten kadim ilahilerden bu ilahiyi ayırıyordu şimdi biraz daha netleşti tekke ilahilerinden neden farklı olduğu. Biraz daha araştırılıp, bu esere "Goygoycu ilahisi" denebilir. Hatta başka eserler çıkarsa diye mutlaka not alınmalı ki, bir goygoycu ilahileri repertuarı oluşabilisin; 3 tane dahi olsa konseri yapılır muazzam olur. Türkçeye/lisanımıza bu derece mâl olmuş böyle bir kelimenin hatırasını yad etmek beni heyecanlandırıyor.
 

Ahmet Yağmur Kucur

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı
Mesajlar
138
Tepki Puanı
324
Facebook
link
YouTube
link
Eser güncel konuşmalardan sonra da hâlâ Münir Nureddin’e ait olarak kayıtlı duruyor, belki ihmal edildi, anonim olarak değiştirmek uygun olacaktır.
 
Üst Alt