Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3912
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Artık global dünyâda Amerikan ve İngiliz kültürü hâkim olmaya başladı. Her yerde etkileri var ve artıyor. Müzik olsun, sinema olsun, giysi olsun, vs.

Sizce bu kültürümüzü kaybetmemize yol açar mı ya da bunu nasıl önleriz?
 
Mesajlar
189
Tepki Puanı
204
Türkiye de Cuhuriyetin kuruluşundan beri ve Lozan anlaşmasiyla başliyan mübadeleler (yani osmanlıdaki hiristiyan larin balkana gitmeleri) gereği ve balkan göçmenlerinlen türkiyeye gelmeleri birlikte diğer türk asıllı olamayan insanların 1920 ve en çok 1930 larda türkleşdirme (assimilasiyon) politikasından dolayı Anadolu topraklarında önemli kültürmaddeleri kaybolmuşdur.. Mesela ,,Girittürkleri" Müslüman Giritliler ( çoğu yunan soyisimli yunaca konuşan müslümanlar) soyisimi türkceleşdirildi. Ve bugün ne onların soy isimi, ne dilleri ne de Yöresel Kiyafeti kaldı.

Bunlarda osmanlı kültürüne ayitidiler. Ve Osmanlının bu kültürparçası ne yazıkki gitti.

Şapka kanunuyla ve onun gibi kanunlarla Fez gibi giyisiler kayboldu / yasaklandı. Bu sağdece batılaşmakdan kaynaklanmiyor.

Böylece bu soru biraz geç sorulmuş.


Önlemek için, ilkönce bunun geçmişde (Osmanlıda) nasılmiş onu görmek ve anlamak lağzım. Osmanlının Ordusu, Halkı, Kültürü şimdiki zihniyete göre %99 türk olması imkansız.

Bu topraklarda kimler yaşamış. Biz birbirimizden zamanda neler öğremişiz, ne konuşmuşuz onu bilmemiz lağzım. Ona göre de biz geçmişe bakıp, o zamanın iyi ve kültürlü kısımları geri almamız lağzım. Ben işde tam o Dönemin osmanlın şimdi bilinmiyen/ unutulmuş marşları geri buluyorum. Benim Bandom olsaydı o Marşları geri çalardım. Rum, Ermeni, Türk, Alman, Italyan gibi bestecilerin, Osmanlı Devleti için Bestelemiş birçok Marşlar var.

Nezaman Youtube gibi sayfalardan "Marş" yazarsan, hiç alarkası olmayan bir takım seslendirmeler geliyor ve buna utanmadan " Marş" diyorlar.

Sözde " Mehter" kurduk diyorlar, ama aslen Mehter farklıdır. Ne Marş doğrudur, ne kostümler nede Enstrumanlar. Ve bize bunu " Mehter" diye Satiyorlar!

Işte BÖYLE Kütür gider! Olmadık olamdık şeylernen karıştırıp ve bize " işte Osmanlı u" diye sunmakdır!

Bize GERÇEK Osmanlı lağzım, Pseudo-Osmanlı (sözde osmanlı) değil!
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3912
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Doğrusunu öğrenmemiz lâzım kısmına tabii ki katılıyorum @MarşAraşdırmacı . Diğer söylediklerinize de çoğunlukla. Ancak bugünün insanı popüler kültür peşinde olduğu için o kültür ile kavruluyor. Doğrusunu bilsek dahi, hep dışarıdan özenilen şeyler paylaşılıyor insanlar arasında. Yâni buna karşı nasıl önlem alınır bilemiyorum.
 
Mesajlar
189
Tepki Puanı
204
Bu insanın karakterisinden gelir. Yani Zevk, Zihniyet gibi şeyler.
Ama mesela dinine bağlı olan bir kimse, eğer dinde birşey yasak ise ozaman aslen istese bile ozmaman o şeyi dini gereği bırakır (mesela Alkohol).

En başda engel olmak için ev eğitimi ve okul eğitimi doğru bir şekilde olması lağzım.

Okul sistemide devletin kontrolü altındadır. Yani devlet de o tür politika takip etmesi lağzım.

Bağzen ama istesende onlar istemez, bu sefer eğer devlet gücü gibi bir güç yoksa anlatmaktan başka bir şey yapamasın. Ama çocuğuna karşı diğer metodlar da uyguliyabilirsin
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3912
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Evet ama bizde maalesef muhâfazakâr ve lâik çatışması var.
Lâik olan kesimin kendi ülkesinden haberi yok, gözü dışarlarda.
Muhâfazakâr olan kesim ise eğitimsiz, yâni üst sınıf kültürden haberi yok.

Klasik Türk Müziği, diğer klasik sanatlarımız gibi üst sınıf bir kültür ve iki tarafın da bundan haberi yok. Yine bir bakıma muhâfazakâr kesimin üst düzey insanları bu kültürü "muhâfaza" ediyor, onlar da lâik olan kesimin yobazlığına karşı bir yere kadar yapabiliyorlar bunu.

Devlet bu kültürü zorla empoze etmeye çalışsa, zar zor ayakta duran bu kültüre karşı lâik kesimden sesler çıkar. Elin Almanı, Fransızı, İtalyanı kendi kültürünü öğrenmeyi bir görev bilirken, bizim bir kesimimiz Batı olmanın Batı kültürü almayı sandığı için büyük problemler oluyor Atatürk zamânından beri. Halbuki Batılı olmak demek bu değil. Batılı olmak demek, her iki taraf için de, özgür olmak demek, kimliğini empoze altında kalmadan oluşturmak demek.

Sıkıntılı bir durum yâni.
 
Son düzenleme:
Üst Alt