Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Evcara saz semai'ne benziyor, bazı cümleler kopyalanmış gibi. Acaba dilhayat olabilir mi diyecektim ki, siz çoktan o esere Ali Dede'nindir yazmışsınız . Tevafuk-u kebîr
Çok sevindim, zaten belgeler beni eserin (Yanlış olarak Dilhayat’a isnad olunan Evcârâ Saz Semâîsi) Ali Dede’nin olduğuna ikna etmişti ama bu eserdeki üslup benzerliği de gerçekten değerli bir karine oldu. Ama yine de belgelerden iznini sürmeye devam edelim bu Şehnaz semâînin de..
Eseri buldum, bu aslında. Arabzade Abdurrahman Efendi'ye yazılmış. Fakat Neyzen Ali dede'nin bir künyesi de "Arabzade". Trt'de "Arapzade Neyzen Ali Dede" diye kayıtlı eserler var. Eğer bu isimde üçüncü bir kişi yoksa karışma ihtimalinden dolayı eser belki de Ali Dede'nin hakikaten.
Bizimkisi Sernayi Ali Dede, Arabzade ile aynı kişi olmamalı. Gördüğün gibi ne çok karışıklık var çözmemiz gereken..Hele bir de Ali, Mehmet, Mustafa, Ahmet gibi çok kullanılan isimler olunca işler büsbütün karışıyor..
Bir de ikisi aynı kişiyse bile vefat tarihi doğru olmayabilir. Doğum ve ölüm tarihlerini İstanbul Ansiklopedisi’nde Reşad Ekrem veriyor yalnızca, kaynak göstermeden..
Burada vefat tarihi 1820 verilmiş, "Sernayi Ali Dede" olarak geçen bir zat var ama aynı kişi olduğunu nasıl bulacağız?
İsmail H. Bey, "Nayi Ali Dede" ismiyle 15-16 tane eser kaydetmiş. Bunların TRT repertuarına "Sernayi Ali Dede" olarak kaydedildiği yazıyor online arşivde. Peşrev ve saz semai ekseriyetle. M.sünbüle gibi devrin makamları da var. Bu vecheden bakınca oluyor