Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
489

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
1555
Tepki Puanı
2668
Bu Saz Semaisi'nin bestekârı doğru mudur? Sistemde Esad Efendi olarak 2 bestekâr görünüyor. Ikisi aynı kişi de olabilir? Değilse bu saz semaisi diğer Esad Efendi'ye ait olacağını düşünüyorum. Çünki aynı makamda 2 tane peşrev kayıtlı adına. Şeyhülislam olan Esad Efendi'nin bundan başka saz eseri görünmüyor.
 
Mesajlar
1550
Tepki Puanı
1975
Emrah Hatipoğlu'nun kitabında gördüm, Nasır Dede kendi zamanındaki Nühüft ile eski Nühüft karışmasın diye eski Nühüft'te Nühüft-i Kadim demiş. Eskiden kullanılan Nühüft ise inici Uzzal imiş. Güzel bilgi :) Herhalde eser yok maalesef :)
 
Mesajlar
1197
Tepki Puanı
1779
Yaş
33
Kendi düşüncemize göre belirlemiyoruz bestekâr adını. Bütün notalarda Şeyhülislâm Esad Efendi yazıyor, şimdilik böyle kalmalı. Kaldı ki başka Esad Efendi yok. Son devirde bir Piyanist Esad Efendi var da onun da Nühüft filan eserler bestelediği yok. Zaten dikkat buyurursanız diğer dört eserin sadece ismi var, nota yok. Bence bu başlıklar kaldırılmalı. Hakan Bey ısrarla koruyor bunları, sırf içinde bazı arşiv numaraları yazılı diye, halbuki bu arşiv numarlarının da ne idiğü belirsiz. Ben bu başlıkların gerçek bilgileri yansıtmadığını düşünüyorum. Kaldırılırsa böyle bizi boş yere de meşgul etmez. Böyle büyük fasl bestekârlarının birkaç saz eseri de olabiliyor malumunuz hocam.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3900
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Kayıp idi ama geri döndü diyelim :).

Ben bizzat kendim gördüm İSAM notalarını eklerken. Bugüne kadar en az 20-30 tâne notası olmayan eser konusu ilk notalarına kavuştular ki biz daha o arşivi 20% anca bitirmişizdir. Yâni notası yok diye o eser yok demek doğru olmuyor. "Filanca kişi şu eseri de bestelemiş" bilgisini veriyor hiç yoktan ve daha fazla araştırmaya itebilir ilgilenenleri. Sistemde böyle bir konu hiç olmasa, kimsenin aklına bile gelmez. Notasız konuların sistemde kalmasının faydası bence olmamalarından daha çok. Hattâ imkan olsa ben bütün güfte mecmualarında yazan eserleri bile sisteme alırdım notaları bile olmasa. Görelim kim ne üretmiş, melodileri kayıp bile olsa. Bence fazla bilgi göz çıkarmaz :).
 
Üst Alt