Bestekâr
Mehmet Ali Bey (Kemani)
Güfte Sâhibi
Yok
Makam
Nihavend
Form
Marş
Usûl
Nim Sofyan
Kaynak
Sanat Müziği Notaları

Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
484

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Mesajlar
189
Tepki Puanı
203
Bunu besteliyen Mehmed Ali Bey (1840-95) klarinetciydi, ve Mızıkayı Hümayun da çalştı. Keman çaldığını hiç okumadım.

Onun dosyasında "Plevne Marşı" da var, ama "Tuna Nehri akmam diyor" koyulmuş. Halbuki onun bestelediği "Plevne Marşı"bildiğim kadarıyla "Plevne Göçmenleri" Marşıdır :
Üstelik bu playlist deki Tüm marşların Bando notaları elime Geçti (Sakaryada emin değil, bakmam gerek).

Sakarya ve Trakya marşlara hariç, tüm diğerleri Osmanlı Marşları.


Borulu Marşı da Mehmed Ali Beyin.

Mecidiye ve Hamidiye Kruvazörlerin Marşları da Faik Beyin. (Ertuğrul ve Mesudiye Kruvazörlerin Marşlarıda, ama maalesef hala notaları yok bende. Ertuğrul gemsinin marşını hatta hiç duymadım daha.)

Sorun olan: O bando notalar bugünki bandolara uygun yazılmış, Osmanlı bandolarda biraz farklı enstrumanlar kullanıliyordu. O orijinal notalar hala elime geçmedi, derin arşivlere bakmak gerek.
Sadece Osmanlının Borulu Marşının 1:1 orijinal notası var bende.

Rahmi Beyin Bursa Işıklar Marşı ("Işıklar Askerî Lisesi 1844 yılında, Sultan Abdülmecid devrinde askerî idadilerin açılmalarına karar verilmesi üzerine Mekteb-i Fünun-u İdadi adı altında kuruldu.") notaları da var, ama galiba onlar da biraz değiştirilmiş bugünki (yaklaşık 1930lar sonrası) standartlara göre yazılmış.

Playlist deki "Karadeniz Kavak Marşı" Osmanllı Taşplaklarda "Souvenir de Kavak" diye geçen, muhtemelen, böylece "Kavak Hatırası" Marşıdır, Mehmed Zati Beyin (Cumhuriyet öncesi bestesi).
 
Son düzenleme:
Üst Alt