Bende açıkcası hiç düşünmemiştim bunu. Evet, galiba Ney, Kanun gibi enstrumanları örneğin a'=442 hz entonasiyon ayarlanması oldukca zor olur.
Bugün genelde 442 hz gidiyor.
1900lerde 435 hz.
Eski dönemlerde hatta batıda "Türk ton'u" denilen 450-480hz lı ayarlar vardı. Bu muhtemelen eski Mehter dönemlerde kullanılan Zurna / Schalmei (Shawm, Ciaramella) tiz sesinden kaynaklanıyor.
Mehter ve batının askeri bandoları böylece daha tiz "yüksek" sesliydi.
Şimdi avusturyada geleneksek "yüksek" sesli sadece bir askeri bando var bildiğim gibi.
Batının Asker-i musikisi böylece Osmanlıdan etkinlenerek(17. yüzyıl), Polonyada bir Mehter takımı takdim edilmiş, ve böylece bu tarz yayılmış, Asker-i ve tören musikisinde yer almış.
Zamanında (özellikle cihan harbleri döneminde) 440-442hz entonasyon (Intonation) ayarı yayınlanmış, ve Orkestrada yer almış.
Demek istediğim: Her enstruman her dönemde hakikatten aynı frekansa ayarlı değildir.
Özellikle "türk" klasik musikisinde kullanılan enstrumanlar, bir "batı" orkestrasında pek yer alamıyor veyahut orada solo çalar.
Hepisini a'= 442hz ayarlamak zor veyahut mümkün değil. Ona uygun tevlid eden usta lazım.
Ozamanda her usta frekansa ayarlıyarak icaat etmesi lazım. Bu ama geleneğimize aykırı olur, çünkü bizim ustalar kulağa göre yapar ney'leri vs.
Ama "Orkestra ney'i", "Orkestra Zurnası (ki bu zaten var bildiğim kadar, English horn gibi), işte burada mesele farklı olabilir.