Mehter müziği ayrı bir form mudur değil midir? Yazarak düşünüyorum, yanlışını doğrusunu ayıklayabilirsiniz.
Bu eserin özelinde konuşursak; evet kendine özgü, ismiyle müsemma bir karakteri var. Bu marşı başka hiç bir musıki formu içeriğinde dinlemedim.
Derler ki ; II.Mahmud'un gazabından mehter müziği namına bir bu kalabilmiş bir de Isfahan "Ey gaziler yol göründü... "
Sonradan yapılan "ceddin deden..." ve benzeri mehter marşları da aynı karaktere sadık kalınarak yapılmış ki, onlar da diğer formların repertuarları içine dahil edilmiyor. Bununla beraber ozellikle rumeli türküleri ve bazı türkü karakterli şarkılar da okunuyor.( Dede'nin Şu karşıki dağda bir yeşil çadır) Ince saz pesrevleri çalınıyor (Veli Dede'nin Hümayun Peşrevi)
Mehter Takımı şimdi olduğu gibi, II. Mahmud'dan önce de savaş meydanı haricindeki özellikle Ramazan ve bayramlarda gösteri unsuru olarak halkın rağbet ettiği eserleri çalıyorlardı sanırım.
Bu eserin karakteri konusunda çok haklısınız, ve tıpkı dediğiniz gibi, mehterin geniş bir repertuvarı olduğu anlaşılıyor. Bu repertuvarın eski halinin durumunu inceleyip detaylandıran bir çalışma okuduğumu hatırlıyorum; adını hatırlayıp bulursam ek olarak yüklerim. Oradan anladıklarım da sizin söylediklerinizle örtüşüyor, anlaşılan sâdece bir yorum farkımız var.
Mehter olarak bir formun olması demek benim düşüncemde, sâdece mehterde çalınan ve belli bir karaktere sahip eserlerin olmasını değil, aynı zamanda bu parçaların formal olarak belirli benzerlikler göstermesini gerekli kılıyor. Yâni, mehterde söylenen bir türkü ile çalınan bir peşrev veya semai arasında herhangi bir formal benzerlik var mı diye soruyorum kendime, cevap hayır oluyor. Bu yüzden de benim görüşümce mehter bir form değil, belirli formların içinde bir karakterdir, mehter diye bir form yoktur da "Mehter Peşrevi" diye bir peşrev türü vardır gibi geliyor bana. Tabii şu da mantıklı olabilir, bütün mehter karakterli eserleri bir forma toplamaktansa mehter karakterli formlar yaratılabilir "Mehter Peşrevi" gibi.
(Şunu ekleyeyim, bu son bahsettiğim durumda yeni yazılmış, "Ceddin Deden" dönemi sözlü mehter marşlarının hepsi tek form sayılabilir bence; bunlar için, tematik açıdan güfteleri Batılı Marşlara benzediğinden Mehter Marşı demek doğru olabilir. Ancak "Ey gaziler yol göründü" gibi bir eser bence ayrı bir formun varlığını gerektirmez, zaten sistemimize de Şarkı olarak kayıtlıdır, notalara da ya o şekilde, ya da türkü formunda geçmiştir.)