Bir çalgı Klasik Türk Müziğini temsil etmesi gerekse, sizce bu hangi çalgı olmalıdır? Ve neden?


  • Kullanılan toplam oy
    12
Mesajlar
5
Tepki Puanı
8
Yaş
25
Facebook
link
Twitter
link
YouTube
link
Türk Müziğini evrensel bir hale getirmek için öncelikle müziğimizi anlatabilmeliyiz diye düşünüyorum. Nasıl ki batı müziğinde ses sistemi en iyi piyano aracılığı ile anlaşılabiliyorsa ve anlatılıyorsa, bizim ses sistemimizi de mikrotonal perdeleri olması gerekçesiyle tanbur üzerinden anlatmak daha kullanışlı ve kolay olacaktır diye düşünmekteyim.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Aynı nedenle ben de oyumu tanbura verdim. Ancak yine de tanburun eksik kaldığını düşünüyorum. Nedeni ise tüm komaların perdeleri olmuyor genelde. O yüzden de eksik kalıyor anlatım.
 
Mesajlar
5
Tepki Puanı
8
Yaş
25
Facebook
link
Twitter
link
YouTube
link
Haklısınız hocam tüm komalar yok fakat ''9 koma'' olarak bildiğimiz komaları zaten kullanmıyoruz. Perdesel olarak düşünürsek kullandığımız, ismi olan tüm perdeler göz önünde. Mesela iki koma si bemol diye bir nota teorik olarak var diyebiliyoruz Arel-Ezgi-Uzdilek sistemine göre değil mi? fakat böyle bir perdenin ismi yok. Kullanılan perdelerden yola çıkacak olursak hisar perdesi eviç perdesi hicaz perdesi segah perdesi olarak tanımlanagelmiş olan tüm perdeleri tanıtabilir ve gösterebiliriz belki...
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Evet, dedikleriniz doğru.

Aslında başka bir konuda müziğimizin eksikliklerini konuşmak lâzım. Meselâ portede notalar batı sisteminde farklı bir sese tekâbül ediyor olması enternasyonal olmamızı engelleyen en büyük neden bana göre.
 
Mesajlar
5
Tepki Puanı
8
Yaş
25
Facebook
link
Twitter
link
YouTube
link
Evet bu konuya bir dönem kafa yormuştum durumun neden bu şekilde olduğuna dair tatmin edici bir cevap bulamadım, cevabı öğrenmeyi çok isterim.

Bu sorunun giderilmesinin de beraberinde getirdiği bir çok sorun var. Arşive alınmış notaların hepsinin değişmesi gerekecek. Bence bizim müziğimizi icra eden çoğu sazende nota okumuyor hatta donanıma bile bakmıyor. Bu duruma bende dahilim notanın başlığındaki makama bakıyoruz ve çalıyoruz sistemdeki aksaklık giderilirse icracılar da bir hayli zor duruma düşecektir. Alışmak için bir kaç nesil geçmesi bile gerekebilir fakat müziğimizi evrenselleştirmek için de böyle bir adımın atılması gerektiği düşüncesindeyim.
 
Üst Alt