Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
487

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
76
Tepki Puanı
58
Bu eserin makamı ile ilgili elime geçen bir yazışmayı size iletmeyi borç bildim. Yazışma bu eseri Tahir makamında okuyan İbrahim Suat Erbay ile bestekarın torunu arasında geçiyor ve eserin makamının "Tahir makamı" olduğunu ifade ediyor.
Aynen alınıtılıyorum.
"Sevgili İbrahim bey, Ben Galip Güpgüpoğlunun babasıyım. İsmim Rifat Güpgüpoğlu. 75 Yaşındayım. Dedem bu eseri 1917 yılları civarında vatan hainlerinin treni bombalaması nedeniyle kaybettiği eşi ve 26 yaşındaki oğlu için bestelemiş. Dedemin yaptığı bestelerde ne liyakat,ne makam belirtilmeden el yazısı ile içten duygular ile yazılmıştır.Osmanlıca okuyanlar makama kimi uşşak dedi,kimi hüzzam dedi ve fakat Tahir makamını bulduk. Develi, kuşadası , kerpe adası , haymana gibi yerlerde kaymakamlık, gümüşhane mutasarrıflığı , sonra suriyede hama hums , illeri ve şam valiliği yaparak ömrü sıkıntılar ile geçmiş. Tesadüfen bulduğumuz bu yüz yıllık eser için ben çok çalıştım , erciyes üniversitesinden Sayın Mehmet Akkan hocadan yardım alarak doğru hale getirdim. Çok doğru okuduğunuz bu eseri Türkiye'ye kazandırdığınız ve verdiğimiz zahmetler için zat-ı alinize bütün kalbimle teşekkür eder,gözlerinden öper, işlerinizde başarılar diler , Allahtan sıhhatli bir ömür dilerim . Saygılarımla. Rifat Güpgüpoğlu"
Başarılarınızın devamını dilerim.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3897
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
@cenan
Bu bilgiyi bizimle paylaştığınız için teşekkürler. Tahir olarak değiştirildi eser ancak yazışmada bestekârın adı geçmiyor eğer yanlış anlamadıysam. Bu ismi öğrenme şansımız var mıdır? Onu da ekleyelim.
 
Mesajlar
76
Tepki Puanı
58
Tahir Şarkı
Beste: Ahmet Midhat Güpgüpoğlu
Solist: İbrahim Suat Erbay
Güfte ve Beste Düzenlemesi: Rıfat Güpgüpoğlu
Tanbur: Pelin DEĞİRMENCİ
Kanun: İsmail KARAŞİN
Bağrım yanıyor gül yüzü geldikçe hayâle
Firkatde mi acep dönmez mi yevmi visâle
Hasretle yanar sızlanırım şimdi bu hâle
Firkatde mi acep dönmez mi yevmi visâle
Besteye ulaşamadım maalesef ama yukarıdaki sanatçılar vasıtasıyla belki ulaşılabilir.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3897
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
@cenan

Teşekkürler. Bizde Allahtan en azından bir nota var, o yüzden bu bilgiler yeterli. Alıntıdan anladığım kadarıyla güfte sâhibi de kendisi, o şekilde kaydettim.
 
Üst Alt