@Marş Araştırmacı enstrumanın tellerini doğru seslere ayarlamayı kasdediyorum.
Mesela benim hocam, tanburumun en alt 2 telinin birbirini tutmadığını ima ederek “o alt 2 teli kaynaştır” demiş idi birgün; çok hoşuma gitmiştir hep aklımda.. Yani aynı seste olması gereken ve beraber basılan/kullanılan 2 tel için bu ifadeyi kullandı. Fakat bu sazın bütün bir akordunun bozukluğu için kullanılamaz diye düşünüyorum. “Sazın ahengi bozuk telleri kaynaştırayım bi” denebilir ama bir örnek/delil lazım. Akord olunca da “kaynaştı” mı diyeceğiz? Sakıt oluyor zannımca.
“Sazın ahengi yok” eskiden de deniyorsa, ben kullanmaya başlayacağım inşallah oradan yürürüm
Diğer bir kelime “düzen/-ini yapmak” olabilir, düzmek kelimesi kadîm güzel bir türkçe. Bağlamada farklı akord sistemleri için “düzen” kelimesi de hala kullanılıyor yaygın olarak. Fakat “akordum bozuk” yerine “düzeni bozuk” diye söyleyeni duymadım. Vel hasıl-ı kelâm, bu kelimeleri kullanan bir insan, bir örnek olsa güzel olur.
Bizim mızraplı sazlarımız için kullanılan eski bir kelime vardır bence, bağlama geleneğinde mevcut olabilir; muhtemelen incesazlarımız için de aynı/yakın bir kelime kullanılıyordur.
İlk adım olarak elimizde herkesin kullandığı, 2 kelime var, akord/akordlarımız “bozuk” veya “tutmuyor” diyoruz. Bu 2si başında başka bir kelime ile kullanılıyordur ama ne?Mesela: aheng tutmadı/bozuk - düzen tutmadı/bozuk muhtemeldir
@Derûnhân dediğiz gibi; ahenglemek hoşuma gitti
Arzum yerini tesbit edebileceğimiz bir edebi eserde veya belgede kullanılan geçmişi olan bir kelime.