Bestekâr
Belirsiz
Güfte Sâhibi
Hâletî-i Gülşenî
Makam
Isfahan
Form
Ağır Semai
Usûl
Aksak Semai(Ağır)
Kaynak
İSAM - Cüneyd Kosal Türk Musikisi Arşivi, Sanat Müziği Notaları

Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
502
Eser:
Ya Rab kime feryad edeyim yarin elinden

Bestekâr:
Belirsiz

Güfte Sâhibi:
Hâletî-i Gülşenî

Makam:

Form:
A.S.

Usûl:

Güfte:
-

Kaynak:

Diğer Bilgiler:
Arşiv No: 11015 -
v8 | Notlar: Defterin başında "Kemani Bedriye Hoşgör'e ait defterlerden Haluk Güneyli'den aldım 7.2.1972notları vardır. Diğer Bilgiler: D-71/6 s.14
v9 | Notlar: Defterin başında "Kemani Kevser Hanım'ın Haluk Güneyli'den aldım Ocak 1972" notları vardır. Diğer Bilgiler: D-86/39 s.76-77
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
1226
Tepki Puanı
1825
Yaş
34
Berat Bey baktığım onlarca, yazma ve matbu eski güfte mecmuasında ve bu eserin en eski notalarında kati surette bestekâr belirtilmemiş. Ben de bütün gayretlerime rağmen bestekârını bulamadım. Şu halde Itrî ya da Dede Efendi gibi bestekâr bilgilerinin yakıştırma olduğunu kesin bir dille ifade edebilirim. 20. asırdaki üstatlar bu eserin lahnî reftarında Itrî'nin tarzı olduğunu düşündükleri melodi kuruşları görüp bu eseri ona izafe etmiş olmalılar. Dede Efendi ile zaten ilgisi yok. Eski bir eser çünki.
Şu halde bestekâr hanesinden Itrî'nin ismi kaldırılmalı ve eser sahibi hanesi boş bırakılmalıdır. Zaten sistemimizdeki iki Osmanlıca notada da eserin sahibi "Lâ-edrî" yani belli değil diye kaydedilmiştir.
"Gel ey nesîm-i" diye başlayan Isfahan murabba beste kesin olarak Itrî'nindir, bu bakımdan şanslıyız. Yüzlerce eser besteleyen üstattan bize kalan 20 küsur eserden biri bu makamda. Isfahan'ı parlatan ve bildiğimiz şekilde vaz' eden de Itrî'dir zannederim.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3905
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
O düzenleme işi bende, henüz zamânım olamamıştı, geriden gelip tüm meseleleri hallediyorum şimdi.

Bilgiler ve emeğiniz için teşekkürler. Yeni yeni şeyler öğreniyoruz sâyenizde.
 
Mesajlar
2104
Tepki Puanı
3161
Rica ederim azizim . Ancak yukarıdaki kısımda iki bilgi için belirsiz yazıyor, halbuki güfte sahibi belli. Aşağıya yazmışsınız doğrusunu ama.
Kıymetli hocam o kısım benim pek anlamadığım bir panelden yapıldığı için @Derûnhân ilgileniyor. Ben kendisine iletiyorum. İşâret ettiğiniz bütün noktalar gecikmeli de olsa düzeltiliyor. Zahmetiniz için tekrardan çok teşekkürler :)
 
Üst Alt