Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
66938
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Ustteki sade olan alttaki ek perdeleride iceren .. bunlar akort cihazindan teyid edilebildigi icin buraya paylastim. Google gorsellerdende belki bulunabilir. Bunlar sent degerlerini gosterior. 0 yegah demek(re) tam ses huseyni asiran (mi) 204 civari sent daha ayrintili degerler internette var.. olay su: akort uygulamalarinda ( tabi hassas bi uygulama olmasi lazim) soyleki:
akort uygulamalarindaki c ile d yani do ile re arasi 200 senttir. Her bir yarim ses 100 senttir . Bir oktav turk ve bati muziginde 1200 sent eder. 204 sentli yegah ile huseyni (RE ILE MI)asiran arasini dogrulamak ICIN :
200 sentlik degerden 4 sent ileri kaydiririz..
yani ok 0 i gosteri oken yegahta.. huseyni asiran da ok + 4 u gostercek... olay bu
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Seslerin bulunması nı teli 4 e 3e 9a bide 8 e bölüp 8 parcayı bitane daha ekleyerek 9 parcaya çıkararak yapmışlar. Şimdi burada bi matematiksel oran söz konusu seslerşn duyumunda. 3 e bölünmekle elde edilen yani boş teli bolmekle .. boş tel ile arasında ses uyumu 4 e bölmeye göre fazla.. dır diye zannediyorum. 2 ye bölüberek oktav sesi bulunuyor en uyumlusu bu. Eee diğer sesler me yapıor ameliat yapıor. Birden değil alıştırarak farklı oran ları harmanlayarak. Şimdi bi dügaha göre oranları basmak var bide bastığın yerin başka yerlerlede oranı var mesela huseyni dügahın 3 te bir uzunluktaki telse buselıke göre de 4 te biri olur neva ise dugaha göre 4 te bir dir. Ve hüseyni nevanın 9 da biridir. Yani küçük oranlar daha uyumlu büyüklere göre. Ve birde daha uzakları var bu oranların yalnızca bölerek değil ekleyerek çıkararak bulunuor. İlk buluşu biz yapacaksak eğer:Teli üçe böldük hüseyni 4 e böldük neva bunlar 5li ve 4 lüaralıklar.bunları herhangi telin üzerindeki başka noktaya göre 3 e ve ya 4e bölerek bulabilioruz. Orneğin bulduğumuz iki ses var neva ve hüseyni ben neva telini 4 e bölerek yani 3/4 ünü alarak gerdaniyeni bulurum bunun gibi bulunan üzerinden gidilir bence. Gelelim hüseyni ile neva arasına bunların dügaha olan konumu ile mateöatiksel denklem kurarak hüseyninin neva ya oranını bulurum yahut direk ölçerim çıkar 8/9. O zaman az önceki söyleve göre dügahtan buselık vs bulunur yani tanini ler tamam. 5li ve 4 lü tamam. O halde neva üzerinden çargahı bulursam buselik ile çargahın arasındaki oranı bulmak için formül ler üretirim ve cıkar ortaya bakiye. Bakiye geri git buselikten dik kürdiyi buldummu o halde kürdiyi de koy yerine arada ki oranı tespit edebilirsen 1 komayı verir ve BU 8 LİYI 53 E BÖLEREK ELDE EDİLMEZ. Burada birbirine yakın ve uzak oranlar söz konusu müziki bunlar oluşturucak. 53 böldünmüydü aletin teline vurursum ses yankılanır frekans kayar da biraz oluyo gibi olur yoksa sesler doğru çıktığından değil. Sonra ben kendim devam ettim bakiyeden koma çıkarttım geriye kalan 66.5 sent civarı yani yarım tamperemanın 3te 2 si. Vs daha devam edince 46 ,19 , vede küçük 3.62 daha devam edince devamı gelior. Bunlar parçayı çalarkenki kullanılan farklı sesler ve süslemeler ile alakalı fikir verior. Araştırdım yazayim dedim bi faydası olur belki.
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Ud akordu cok kolaylastiran bir yontem kesfettim. Belki baskasida kesfetmistir.
Alt telin 5 tam daki sesi ile bir ust telin 4 tamda ses hizasina hafifce parmagimizi degdirerek harmonik ses cikarttigimizda bunlar ayni ses oluyor. Bu iki telin altina kopuk gibi bisey koyarak sabitleyince akordu kolaycacik oluyor. Hizli bir yontem
 
Üst Alt