Mesajlar
37
Tepki Puanı
58
Kendisinin bir kaç röportajını dinledim, herhalde günümüzde yaşayan en klas ve efendi insanlardan biri. Sanırım en sevdiği bestekâr Rahmaninov idi doğru hatırlıyorsam. Bizim müziği Batı ile sentezlemeye çalışıyor. Orijinal olduğu kesin ve üretkenliği üst derecede. Biraz bence ama ekseni bizim tarafa kaydırsa daha güzel olurdu gibime geliyor. Ben de severek dinliyorum ama aranjmanları çok o diğer tarafa kayıyor. Halbuki hepimizden belki daha iyi biliyor bizim müziğimizi. Bir gün kendisine sormak nâsip olur inşallah, neden bu tarza yöneldiğini bilmek isterdim.
Kesinlikle, günlük hayatında da oldukça sessiz bir insanmış hocam demişti. Evet en sevdiği bestekâr Rahmaninov'muş :) Her ne kadar batı senteziyle yeni bir ara form oluştursa da, bir bestenin ona ait olduğunu anlamamak imkansız. Şahsına münhasır besteleri var ve hep aynı çizgide, aynı kalitede. Cengiz Onural'a karşı sevgim, dedesinin Mevlevî ve kemençevî olduğunu duyunca biraz kıskançlığa da dönüşmedi desem yalan olur. Beşiğinin yanında dedesinin ona kemençe çaldığı fotoğraf hâlâ gözümün önünden gitmiyor da. :)

Bir gün burada karşılaşırsam, sebebini sorayım ben de.
 
Mesajlar
202
Tepki Puanı
318

Şiir konusunda samîmî olmaktan bahsetmişken...
Koca Angeli, bestekârdan çok tanburî ve Kantemiroğlu'na hoca olarak bilinir, ama bestelerinde de çok güzel bir (duygusal) sâdelik vardır. Besteleri çok da ustalıkla yapılmış değildir, ancak ilk tanınmış tanburîlerden olmanın bütün kibrinden sıyrılmış, hatta utanmadan eserlerinin bazı bölümlerini ısrarcı inici seyirlerle makam tariflerine çevirmiş, eserleriyle geleneğin ihtişamından çok kendini anlatan bir insan gibi geliyor hep bana. Zâten adından da anlaşılacağı gibi, toplumsal açıdan da ilginç bir yerde.

Keşke daha fazla icrâsı olsa; maalesef enstrümantasyon açısından Kudsi Erguner Ensemble'ın Acem Aşirân Peşrev icrâsı gerçekten biraz garip kaçıyor. Jordi Savall Kürdi Peşrevinde fena bir iş çıkarmıyor ise de, buraya koymak istemeyeceğim kadar kötü olan Rehavi Çenber Peşrev icrâsı, biraz usûl teorisi okuması gerektiği dışında bir şey göstermiyor.
 
Son düzenleme:
Üst Alt