Bestekâr
Petraki
Güfte Sâhibi
Yok
Makam
Rast
Form
Taksim
Usûl
Serbest
Kaynak
El Yazmaları (Bizans Notasıyla)
Nota Yazarı
Kyriakos Kalaitzidis
Mesajlar
202
Tepki Puanı
328
Eser:

Bestekâr:
Petraki (Petros Peloponnesios)

Güfte Sâhibi:
Yok

Makam:
Rast

Form:

Usûl:

Güfte:
-​

Kaynak:
Rediscovered musical treasures : exegeses of secular oriental music / ed. and transcribed from post-Byzantine music manuscripts into staff notation by Thomas Apostolopoulos and Kyriakos Kalaitzidis

Diğer Bilgiler:
Bizans'ın makâm benzeri "ἦχος" (echos) sistemine de uyan bu eser, Rast ve Rast yakını makâmları içine alabilecek "Plagal IV" olarak sınıflandırılmıştır. Anlayabildiğim kadarıyla makâm bilgisi çoğu eserin aksine burada Bizans notasında yazılı değildir, bir Osmanlı formunda olmasından ve en çok Rast'a uymasından Kalaitzidis yahut Apostolopoulos tarafından eklenmiş olmalıdır.
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Son düzenleme:
Mesajlar
202
Tepki Puanı
328
Sizce bu eseri rast olarak mı kayıt edelim, yoksa "diğer" olarak mı?
Daha önce Bizans notasından Osmanlı eserlerini günümüz sistemine çevirmiş olup, bu konuyu benden çok daha iyi bilecek olan Kalaitzidis veya Apostolopoulos Rast'ta karar kılmışsa bence Rast olarak kaydedilmesi doğrudur. Ancak nazariyâtı benden iyi olan biri benimle ve araştırmacılarla aynı fikirde değilse o zaman değiştiririz.
 
Mesajlar
202
Tepki Puanı
328
Teşekkür ederim. Garanti olsun diye sormak istedim hangisi daha uygun olur diye. Rast olarak kaydettim.
Ne demek, asıl size teşekkürler.
Bir mesele daha var aslında, rahatsız etmek istememekle birlikte burada yeni aktif olmuş biri olarak sormadan paylaşmak istemedim.
Bu eserle birlikte, bu kaynaktan arşive eklenmemiş, dar anlamda "klasik form"da olan eser kalmıyor. Ancak, kaynakta Yunan halk müziği eserleri ve bir makâmı belirsiz Acem eseri dışında, yaklaşık 30-35 tane makâm sisteminde bestelenmiş, ve bu eserin aksine makâmı belirtilmiş "Fenerli" şarkısı vardır.
Bunlar Yunanca sözleri olup, oyun havası veya (Ali Ufkî'nin MSS'deki) türkî, varsağı gibi yarı klasik sayılabilecek basit eserlerdir, ancak çoğunun Petraki, Protopsaltis gibi saygı duyulan bestekârları vardır. Eğer uygun görülürse bunları da paylaşmak isterim, elime başka kaynaklar geçene kadar tabii ki.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3912
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Rahatsızlık ne demek, estağfirullah. Sitemiz zâten bunun için var. Dilediğiniz kadar konu açabilir, yorum da yapabilirsiniz. Yanlış bir durum olursa zâten belirtiriz, yâni çekinceli olmaya gerek yok.

Buranın öncelik amacı makam müziğine dayalı olan eserleri toplamak ve saklamaktır. Aslında bir çok türkümüz de makam sisteminde olup, "TSM" ve "THM" ayrışımı garâbeti yüzünden sistemde yoklar maalesef. Demek istediğim, makam sistemine dayalı olduğu sürece her tür eseri burada görmek isteriz. Dili ve formu fark etmez.

Buranın ikinci amacı da makam temelli olmayıp ama Osmanlı döneminde bestelenmiş eserleri de alıyoruz bizimle ilgili olanları (marşlar gibi ya da bize yazılmış eserler gibi, Mozart, Beethoven vs.). Ya da bir bestekârımızın hem makam temelli eserleri varsa, hem de Batı tarzı eserleri varsa, o bestekârın külliyâtının tam olması amacından da o tarz eserleri alıyoruz, sanırım Cinuçen Bey'in var böyle eserleri.

Elinizde olanları zahmet edip eklemek isterseniz, çok memnun oluruz. Her hangi bir konuda bana yazabilirsiniz veyâ burada konu da açabilirsiniz. Yardımcı olmak isteriz.

Şimdiden sağ olasınız.
 
Üst Alt