Eser Bilgileri
https://divanmakam.com/forum/yine-baglandi-dil-bir-nev-nihale-zekai-dede-neva.38591/
Kategori
Tek Eser İcrâsı
Kayıtta Yer Alan(lar)
Tülûn Korman
Bestekâr
Zekai Dede
Makam
Nevâ
Form
Şarkı
Süre
00-05 Dakîka, 02-03 Dakîka
Eser Türü
Dünyevî, Sözlü Eser
Eser Zinciri
Eser
Kayıt Türü
Vokal ve Enstrümantal
Ses ve Saz Takımı
Hânende ve Saz Heyeti
Kayıt Ortamı
Radyo Kaydı
Kayıt Yeri
Türkiye
Kayıt Mekânı
Belirsiz
Kayıt Şekli
Sesli
Kayıt Yılı
Belirsiz
Dil
Türkçe
Kaynak
Reşit Çağın Arşivi (Youtube)
DîvânMakam Arşiv No.
001243-ResitC-KayArs-DVNMKM
Mesajlar
1
Tepki Puanı
6
Bu platformu yeni keşfettim. Emeği geçen her bir kıymetli zata teşekkürler ediyorum. Tülûn Hanım - Mevlâ ganî ganî rahmet eylesin. Merhum pederi Nûri Efendi ile birlikte, Beşiktaşlı Yahyâ Efendi'nin de himmetine nâil olsunlar- muhteşem bir sesin sahibi idi. Billûr bir su gibi akıp gidiyor. Makamı, usûlü, darbı, kararı hepsi kusursuz. Keşke "Nigehi akla ziyandır..." ibaresini de "nigeli" diye telaffuz etmemiş olaydı. Üç kez dinledim, dikkatle kulak verdim, nigeli demiş. Nota ile birlikte güfte bilgisinin de ne kadar mühim olduğunu gösteriyor. Alâkadar zevata, bilhassa gençlere ders almaları nokta-i nazarından belirtmeden geçemedim. Her kim ki bu satırları okuya, sıhhat ve âfiyetten bir nebzecik olsun uzak kalmaya.
 
Mesajlar
2096
Tepki Puanı
3151
Ali Bey yorumunuz için teşekkür ederiz. Hoş geldiniz.

Bilhassa vokal mikrofonunda çok fazla echo var, bu da tesbîti zorlaştırıyor. Bendeniz ''Nigehi...'' duydum, yanılıyor olabilirim tabii ki.
 
Mesajlar
1545
Tepki Puanı
2655
Ben de nigehi duydum. Çok bilinen bir şarkı olduğu için yanlış okuma veya yanlis telaffuz ihtimali yok. En azından Tülûn Hanım için... Ama çok derinlik vermişler kayda. O dönemde bir modaydı herhalde. O sebeple kelimeler net anlaşılmıyor :)
 
Son düzenleme:
Mesajlar
1
Tepki Puanı
2
Ecvibe-i ma'lûmât-mendânelerinizi ancak şu ânde görebilmek müyesser oldu. Cümlenizin hakk_ı âlîleri vardır. Bu fakîrin sem'-i hakîri, bilgisayar nâm şu cihâz-ı su'ûbet-güdâzın perde-i zücâcında takîb ederken öyle anlamış. Bu Pîr-i hakîri bağışlayınız. Sinnimiz, merhume Tülûn Hanım'ı berhayât iken de tanıma şerefine nâil olacak bir mertebededir. Bizler, mûsıkîyi canlı dinlemeye alışmış, mûsıkî meclislerinde bulunmaktan mahzûz olmuş bahtlı zümreden olmakla beraber yaşımız ilerülediğinden kulaklarımız bihakkın istimâdan vâreste kalabiliyor. Bu vesileyle bütün ta'n ü ta'yîbâtınız içün de medyûn-ı şükrânım. Bizler, merhum A'mâ Osman Efendi'den aldığımız irşâd ile kınanmayı en büyük minnet biliriz. Onunçün tekrâren teşekkür ederim cümle itirazlarınız ve cehlimiz içün. Hak Sübhânehu ve Tealâ Hazretleri hemân cümlenizi her dürlü illetden, marazdan, belalardan, görinür görünmez kazalardan muhafaza buyursun. Amin.
 
Mesajlar
1545
Tepki Puanı
2655
Estağfirullah Ali Bey, kimseyi kınamak haddimize değil, Allah da öyle bir zillete düşürmesin kimseyi.

En aşikâr somut olan konularda bile ihtilâfa düşebiliyorken, eski bir kaydın sözlerini türlü teknik arızalardan sebep farklı duyabilmek, çok daha genç arkadaşlarımızin da başına gelen bir durum. Âlî gönlünüz mutmain olsun ve yanlış-doğru gördüğünüz her konunun altına yazın ki bilginizden görgünüzden müstefîd olabilelim.
 
Üst Alt