Bestekâr
Katip Çelebi (ona atfedilmiştir)
Güfte Sâhibi
Belirsiz
Makam
Hicaz-ı Acem, Hicaz-ı Türki, Hicaz-ı Uşşak
Form
Peşrev
Usûl
Düyek
Kaynak
Sanat Müziği Notaları

Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
488
Eser:

Bestekâr:

Güfte Sâhibi:
Belirsiz

Makam:

Form:
S.Eser

Usûl:

Güfte:
-

Kaynak:

Diğer Bilgiler:
Arşiv No: E1049 -
"Hicaz-ı Acem", "Hicaz-ı Türki", ve "Hicaz-ı Uşşak" şeklinde 3 farklı ismle anılan bu makamların aslında aynı terkibe sahip olduğu anlaşılmıştır. O yüzden 3 makam ismi altında kaydediyoruz. Bundan önce bu eser "Hicaz-i Acem" olarak kayıtlıydı.
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
1192
Tepki Puanı
1776
Yaş
33
Bu tip eserler daha ilk bestlendiğinde bir bestekâr yakıştırılmış olabiliyor. Bu atıf da tarihî belgedir ve korunmalıdır. Ama nasıl? mesela “Kâtip Çelebi’ye atfedilmiştir” gibi bir ifade ile yazabiliriz. Unutmayınız ki bazı bu tip eserler yakıştırılan bestekârla o kadar özdeşleşmiştir ki siteye giren ziyaretçiler ya da üyelerimiz, bahis konusu eseri yakıştırma bestekarının ismi ile arayabilir. Şu halde bu bilginin bir şekilde arama seçeneklerine yansıtılması gerekir. Ama açık bir şekilde Kâtip Çelebi’yi, Fârâbî’yi, Sultan II. Bayezid’i ve hattâ Eflatun’u bestekâr olarak yazmak, bugünün şartlarında biraz komik kaçar 🙂
 
Mesajlar
1192
Tepki Puanı
1776
Yaş
33
Şu Platon'a atfedilen eser nedir acaba? Bir efsane olarak hep duydum ama hiç rastgelmedim?
Abi onlar da yazdığım gibi “Eflatun”a atfedilen eserler, aynı şey, hiçbir ilgisi yok, müziğin ve tabiatın gereği olarak olamaz zaten. O zamandan bu zamana herşey değişiyor. O zamanın müziğini duysak çok yüksek ihtimalle çok yabancı gelir bize. Enstrümanlar, onların ses sahaları hepsi başka bir âlem.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3898
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Değerli Derûnhân, yukarıda “başka bir fikrim”i yazdım zaten 😉 O şekilde yazılması “atıf” olduğu isabet olur kanaatindeyim.
Şimdi hem silinsin istemiyoruz, yâni bestekâr künyesinde o isim kalmalı (ki arayanlar bulabilsin). Ama bir yandan da onun değil eserler. Ne yapacağımı bilemedim açıkçası, sonuç olarak böyle olur mu?
1587740813251.png
 
Üst Alt