Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Makamların etkileri makama usule yaşanılan coğrafyanın koordinatı iklimi sosyal konuma saate güne vs göre kişiden kişiye değişiyor bildiğimiz üzere.bence bi konu bu mevzuda açıkkalsın herkes tecrübelerini aktarsın.ve bir biriyle tutarlı olan farkı şeylerin toplamlarından faydalanalım. Fazla derine inemeyiz elbette fakat örneğin şu duygudaydım tam günün şu vakti şu esere denk geldim ,dinledim veya icra ettim veya şu makamda gezindim gibi paylaşımlar yapabiliriz .. diye düşünüyorum.ne dersiniz?!
 
Mesajlar
1554
Tepki Puanı
2668
Ezan makamları ne zamandan beri bu alıştığımız şekle geldi bilmiyoruz. Ama rivayetten Itri döneminden beri böyle olabileceğini kanaati var.
Ruhun her vakitte farklılık gösterdiğini ecdad keşfedip, ezan makamlarını 5 vakte göre tespit etmişler. Misal; Öğlen Ezanı Uşşak Makamından okunur. Dolayısıyla Öğlen civarı Uşşak makamının seslerini ihtiva eden isfahan, Beyâti, Neva karcigar, Beyâtiaraban hatta Kürdilihicazkar vs. Bir sürü makam sayilabilir. Okunabilir.

Şimdi; bu makamlarin tespit edildiğini düşündüğümüz Itri devrinden 1940lara kadar yaşam şeklimiz, insan profilimiz, hayat-memat anlayışımız neredeyse hiç değişmedi. Müzik açısından; saraydan başlayan akımla birlikte yüksek tabakada batı müziğine hayranliklari artsa da, okunan ezanın hangi makam olduğunu ayırt edebilmekten de öte bir bilgi ve görgüye sahiptik. Dolayısıyla okunan makamın tesir edebileceği bir ruh hali hazırda olduğu gibi, hazır durumda bekleyen ruha makamlar da hazır idi.

Bugünki insan profilimiz 100 sene önceki ruhu taşımıyor. Makam nedir? Ruh nedir? Birbiriyle alakası var mıdır?
Bunlar hiç bir şey ifade etmiyor bugünün insanı için.

Günde 8 saat derse giren bir müzik hocası, çalıştırmak zorunda olduğu siradaki makam ne ise vakte uyumuna bakmadan onu çalıştırır. Bir de geçim derdiyle, akşam extra düğün dernek işi de kovalarsa, 12-15 saate de ulaşan bu mesai sonuncunda, hangi vakit hangi makamdır sorusu, müzik kelimesini bile duymak istemezken aklina gelir mi bilmem :)
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3899
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Tabii eski çağlarda şifâ niyetine bile kullanılıyormuş bu müzik. Bence biraz uydurma gibi gelse de (şifâ dağıttığını), sanırım psikolojik olarak belirli sesleri duymak etki yaratıyordur.

Bütün makamlar arasında bana sâbit bir etki yaratan tek bir makam var. O da Mâhûr makâmı. Her hangi bir eseri dinlediğimde, sözleri üzüntülü bile olsa, her zaman neşelendirir beni. Yâni bilmiyorum nedendir ama bana bu makâmı anlat deseler, "neşeli" derim net. Diğer makamlar öyle değil. Yâni esere göre farklı etkiler oluyor ama Mâhûr hep aynı.
 
Üst Alt