Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
488

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
789
Tepki Puanı
2329
Eserin güftesi, Halep Mevlevihanesi şeyhi Ahmed Remzi (Akyürek) Dede'ye ait. Kendisi, sitenin güftekarlar kategorisinde "Ahmet Remzi Efendi" olarak mevcut. Adına kayıtlı tek eser olan Sadun Aksüt'ün "Ahd-ı Dilberde Vefa Var İse De Yok Gibidir" güfteli Hicaz şarkısının nota nüshalarından birinde "Kayserili Ahmet Remzi Efendi" olarak geçiyor, ki doğrudur, Dede Kayseri doğumlu olup, Kayseri Mevlevihanesi'nde yetişmiş.

Ahmed Remzi Dede'nin "Mevlevi Taburu Eyledi Teşkil Sultan Reşad" diye başlayan bu şiiri, Ceride-i Sufiye dergisinin Şubat 1915 tarihli 108. sayısında yayınlanmış. İlgili sayının kapağını ve şiirin yer aldığı sayfayı da ekliyorum müsaadenizle.

Ceride-i Sufiye 108 (1).jpg


Ceride-i Sufiye 108 (2).jpg
 
Mesajlar
789
Tepki Puanı
2329
Muhtemelen öyle. Ama yukarıdaki örnekteki kesinlikte referans gösteremem buna. En sahih referans şu. Buradaki fotoğraf altı metninde geçen "Üsküdar Mevlevihanesi son postnişini" ifadesi, Ahmed Remzi Akyürek'i işaret ediyor.

Dede'nin şiirlerinin derlendiği bir kitap varmış; interaktif olarak bulmak mümkün olmadı, yakınlardaki herhangi bir kütüphanenin kayıtlarında da görünmüyor maalesef. Kitabın adı "Ahmed Remzi Akyürek ve Şiirleri", yazarı Hasibe Mazıoğlu.
 
Üst Alt