Abdulkadir Meragi'ye atfedilen eserlerin aslında onun olmadığını geç de olsa öğrendim. O meşhur kârların ve diğer eserlerin aslında kime ait olduğu keşke tesbit edilebilse.Tesbit edilebilenler de var elbette. Kalan eserler ise belki de acemlerin (acemlerin aslında kim olduğu da ayrı bir soru tabi ki) veya bestekarlar veya o bestekarların gününüz deyimiyle fanları bu eserler unutulmasın diye veya Meragi'nin büyüklüğünden ötürü ona atfedebileceğimiz eserler de günümüze ulaşsın ve onu yad edelim diye böyle yapmış olabilirler. Kim bilir.
Gerçi günümüzde de akademi camiasında dahi bu tür atıflar hatta atıftan daha ileri derece de diyebilirim ki resmen kesinlikle konuşarak bazı eserleri bazı büyük bestekarlara atfetmeye devam ediyorlar nedense. Hala !
Itri ile ilgili bir video izlemiştim. Ismini vermeye gerek duymadığım bir prof. Segah tekbir ve telbiyenin hala Itri ye ait olduğunu savunan, hatta bence kesinlikle Meşhur telbiyenin bestekarı da Itri'dir diyebilen bir akademsiyen. Neden böyle yapılıyor anlamak güç. Sanat ve bilgi bu şekilde ilerlememeli diye düşünüyorum.
Bu yüzden olabildiğince doğru bilgiden yana olan ve gerektiğinde yanlış bilgileri ezberbozsa da değiştirebilen bu site yöneticileri ve kullanıcılarına naçizane teşekkür etmek istiyorum.
Geçen sene Meragi eserlerini bu siteden indirmiş ve çalışmıştım. Ama bu sene o eserler artık Meragi'ye kayıtlı gözükmüyor.
Bu eser ve Abdülali ile ilgili soruma gelince Meragi ile ilgili durum Abdülali için de geçerli olabilir mi diye düşünmeden edemiyorum.
Belki de o da Hace-i Sani olduğu için bu eserler ona etfedilmiş olabilir. Onunla ilgili Ansiklopedide bir kaç satırdan başka bilgi veya akademik bir çalışmaya denk gelmediğim için, ekstra bilgisi olanlar, bu eserlerin ona ait olup olmadığı ile ilgili buraya da yazarlarsa günün birinde buraya bakacak olan herkesin işine yarayabilir.
Düzeltme!
Yukarda bahsi geçen prof. değil doç.dr. olarak geçiyor internette. Prof. adayı demeliydim. Belki de olmuştur. Başarılar dilerim. Aynı şahıs Abdülkadir Meragi'nin kesinlikle türk olduğunu da söylüyor. Son soru olarak; kesin türktür demek doğru mu sizce Meragi'ye ?
Şimdiden teşekkürler