Ahmet Yağmur Kucur

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Ses Sanatçısı
Mesajlar
130
Tepki Puanı
313
Facebook
link
YouTube
link
İHSAN ÖZGEN: Sesler, Renkler ve Çizgiler Peşinde

Vakıfbank Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitap ocak ayının sonunda satışa sunuldu.

Sekiz bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde, başta kemençe olmak üzere birçok sazı ustalıkla çalabilen, yenilikçi yaklaşımları, ardında bıraktığı icra kayıtları ve yetiştirdiği öğrencileriyle yirminci yüzyıl Türk müziğinin kilometre taşlarından biri olarak daima hatırlanacak sanatkâr İhsan Özgen'in hayatı ayrıntılı bir şekilde aktarılmış; onun sanattaki çok yönlü kişiliğine, kültür ve sanat tarihimizdeki önemine değinilmiştir. İcracılığından kemençe yapımcılığına, bestekârlığından ressamlığına, yazarlığından güzel sanatların çeşitli dallarına kadar iç içe olduğu her alanda bilgiler verilmiş ve bunlar görsel malzemelerle desteklenmiştir.

Özgen'in sanat arkadaşları, birlikte müzik yaptığı yabancı müzisyenler, öğrencileri gibi hayatında önemli yere sahip yirmi iki kişinin onu farklı yönleriyle ele alıp hatıralarını aktardıkları yazılarının yer aldığı ikinci bölüm, kitabın hacimli bir kısmını oluşturmaktadır.

Bir sonraki bölümde; İhsan Özgen'le radyo, gazete ve diğer çeşitli mecralarda yapılmış birçok röportaj ve söyleşi, yazıya dökülmüş haliyle okuyucuya sunulmaktadır. Kitabın bu bölümü ve diğer birçok yerinde kullanılan karekod sistemi, ilgili icra ve söyleşilerin ses kayıtlarına ulaşmayı kolaylaştıracaktır.

Dördüncü bölümde, İhsan Özgen'le ilgili gazete ve dergi haberleri, konser afiş ve programları, üzerinde kendi işaretlemeleri bulunan el yazısı notalar, yurt dışındaki bazı kurumlardan aldığı davet mektupları gibi birçok önemli belgeye yer verilmektedir.

Beşinci bölümde İhsan Özgen'in diskografisi bulunmaktadır.

Altıncı bölüm, İhsan Özgen'in yaptığı kemençelere ayrılmıştır. Bugün bu kemençeler kimlerdeyse tespit edilmeye çalışılmış, sahiplerinin izniyle fotoğraflanmış ve künyesiyle birlikte kitabın bu bölümünde verilmiştir.

Kitabın yedinci bölümünde, İhsan Özgen'in tablolarından örnekler sunulmuştur.

Son bölümdeyse İhsan Özgen fotoğrafları yer almaktadır.

Kitap birçok internet sitesinden ve kitabevlerinden temin edilebilir. İyi okumalar dilerim.

Ahmet Yağmur Kucur
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

  • 206.4 KB Görünüm: 79
Üst Alt