Kategori
Tek Eser İcrâsı
Kayıtta Yer Alan(lar)
Hafız Şaşı Osman
Bestekâr
Eser Arşivinde Yok
Makam
Irak
Form
Gazel
Süre
00-05 Dakîka, 03-04 Dakîka
Eser Türü
Dünyevî, Sözlü Eser
Eser Zinciri
Gazel
Kayıt Türü
Vokal ve Enstrümantal
Ses ve Saz Takımı
Hânende, Kanun
Kayıt Ortamı
Plak
Kayıt Yeri
Türkiye
Kayıt Mekânı
Belirsiz
Kayıt Şekli
Sesli
Kayıt Yılı
Belirsiz
Dil
Türkçe
Kaynak
Aykut Karaçam (adlı üyemiz)
DîvânMakam Arşiv No.
001537-AykutK-KayArs-DVNMKM
Mesajlar
1607
Tepki Puanı
34
Yaş
30
Facebook
link
Twitter
link
YouTube
link

Çok meşhur Türk ses sanatkârıdır, Hafız, hanende, gazel-hândır. İstanbul’da doğup ölmüştür. (1867 – 1932) Anadoluhisarlı idi. Mızıkay-ı Humayun’da yetişti. Tiz aceme rahatça basan bariton (davudî) bir sese sahip idi. Kur’an tilavetinde ve dini eserler okumakta gösterdiği büyük muvaffakiyeti, din dışı eserlerde de gösterdi. Gerçek bir ses virtüözü idi. Asıl şöhreti gazellerindedir.

Gazellerinde, bir defa kullandığı motifi tekrarlamaz, ani irtical ile makamları en iyi şekilde belirterek ve perdelere tamamen falsosuz basarak okur, detone olmaz, güfte taksimini çok iyi yapardı. Güftenin manası ile bestesini te’lif edebilir, pestlerde olduğu gibi tizlerde de falsolaşmaz, pestlerde çıldırtıcı güzellikte dolgun sesler çıkarır, bilhassa meyanlarda iç içe birkaç makam açıp sonra sırasıyla açtığı makamlardan geri dolaşarak büyük geçki sanatkârlığı yapardı.

Hacı Arif Bey’den yararlandı. Enderun’a girdi. Saray saz takımında hanendelik yaptı. 27 yıl saray müezzinliği yaptı. Hafız Sami’nin en büyük rakibidir. Sesi Sami’ye göre daha pestir. Favorik, odeon ve orfeon firmalarıyla çalıştı. Son görevi Galata Camii müezzinliği idi. Yoksulluk içinde ölmüştür.

Kültür Sanat ve Edebiyat
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
Üst Alt