Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45068
Tepki Puanı
524
Eser:
Geçti o gamlı eyyam-ı serma

Bestekâr:

Güfte Sâhibi:

Makam:

Form:
Şarkı

Usûl:

Güfte:
-

Kaynak:

Diğer Bilgiler:
Arşiv No: 4635 -
v8| Diğer Bilgiler: D-17/24 s.47-48
v9| Notlar: Defterin başında "Merhum Rahmi Bey'in şarkıları Notaları Leon Efendi (Hancıyantarafından yazılmıştır Rahmi Bey'in ablasının oğlu Hakkı Bey tarafından İstanbul Radyosu'na verilmiş ve çöpe atılmış olarak bulduğum defterdir Cüneyd Kosal" notları vardır. Diğer Bilgiler: D-18/9 s.17-18
v10| Notlar: Defterin başında "Kemani Bedriye Hoşgör'e ait notalardan 1971 Haluk Güneyli'den" notları vardır. Diğer Bilgiler: D-34/23 s.50
v11| Diğer Bilgiler: KD-54/75 s.124-125
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
3
Tepki Puanı
5
Eserin bestelenme sebebi ile alakalı bir bilgiyi aktaralım. Aşağıdaki anı Refik Fersan'ın hatıralarında yer almaktadır ve eserin niçin bestelendiğini aktarmaktadır.

"Meselâ 1323 (1907) senesinde çok şiddetli bir kış kâinata göz açtırmamış, Erenköy civarı âdeta kalın bir kar tabakası altında kalmıştı. Biz, o tarihte Rıdvan Paşa Köşkündeydik. Köşkün bahçe kapısını açabilmek için, adam boyundaki karlar arasında âdeta bir tünel açılarak köşkten kapıya kadar bir yol temin edildi. Kapıyı açtılar, fakat sokakta in-cin top oynuyordu. Adamlarımızdan üç-dört kişi, birbirini takiben sokağa çıktılar. Fırına kadar gidip ekmek tedarik edeceklerdi... Karları sökemediler. Nefes nefese, boğazlarına kadar gömülüyorlardı. Nihayet bahçıvanlar, arabacılar, seyisler ve diğer uşakların hepsi komşularımızın adamlarıyla birleşerek ve birbirlerini iple bağlayarak, istasyona kadar gidebildiler. Fakat fırında bir dirhem ekmek yoktu. Nasılsa bir çuval un temin ederek avdet ettiler. Biz iki-üç gün evimizde ekmek yaptık ve bulduğumuzu yedik. Her köşkün halkı, o sene âdeta birkaç gün aç kaldı. Fakat Nisan nihayetine doğru öyle güzel bir bahar oldu ki etraf misk gibi kokuyor, çiçekler açmış, bülbüller feryad ediyor... Ortalık cennet gibiydi. Rahmi Bey merhum, bu güzel baharın hatırasını güzel bir şiiriyle ve bestesiyle ilânihaye yaşatmak istedi:

"Geçti o gamlı eyyâm-ı sermâ / Oldu baharın âsârı peyda/Giymiş yeşiller kûhsâr-ı sahrâ / Güller çiçekler aşmış serăpă / Bülbüller olmuş hep nağme-pirâ"."


Kaynak: Bardakçı, Murat. Refik Bey... Refik Fersan ve Hatıraları. İstanbul: Pan Yayıncılık, 3. Basım, 2022.
 
Üst Alt