Amacımız
Özellikle meraklıların ve akademisyenlerin sohbet ettiği ve bilgi paylastığı bir ortama sâhip olmak için buradayız.
Temel öğeler ise eski çağların kültürü, sanatı, dili ve târihi olacaktır.
Yıllar boyunca gelişen bu güzellikleri korumak ve yaşamak için buradayız.
Öncelikli Çalışmalarımız
Öncelikle sitemizin ana odağı Klasik Türk Müziği.
Sizlere Eser (Nota) Arşivini kazandırmaya çalıstık.
Bu arşivdeki eserler hakkındaki görüşlerinizi kendi konularında belirtebilirsiniz, örnek olarak bulduğunuz hatâları sıralayabilirsiniz veyâ sizde mevcut olan bilgileri paylaşabilirsiniz ya da ne kadar o eseri sevdiğinizi belirtebilirsiniz (vs.).
Ek olarak her türlü görüşünüzü, tavsiyelerinizi, (düzeltme) taleplerinizi, önerilerinizi ve şikâyetlerinizi Duyurular ve Görüşleriniz adlı bölümümüzde bize bildirebilirsiniz. Her türlü görüşe açığız.
Klasik Türk Müziği yönündeki çalışmalarımız devam edecek, özellikle Kayıt Arşivini geliştirmek asıl önceliğimiz.
İkinci önceliğimiz ise Mekân Arşivini yavaş yavaş oluşturmak. Bu konuda özellikle sizlerin yardımına ihtiyâcımız var.
Tabii hem Eser (Nota) Arşivi olsun, hem de Kayıt Arşivi olsun, bu bilgilerde varolan hatâları da düzeltmek görevimizin dâhilindedir. Bu yönde bize yardımcı olmanız önem arz ediyor, ki hepimizin kullanacağı bu kaynağın düzgün ve doğru olması hepimizin yarârınadır. Eksik bilgileri tamamlamak için veyâ daha fazla bilgi aktarmak için de bizlere yardımcı olabilirsiniz.
Şimdiden her üyemize sağladığı ve sağlayacağı katkılar için herkes adına teşekkür ediyorum.
Uzun Vâdeli Hedeflerimiz
İlerki zamanlarda sitemizin kapsamının şu şekilde olması için çaba sarf edeceğiz:
Dîvân Edebiyâtı, Klasik Türk Mûsikîsi, Türk Târihi ve Dili, Hüsn-i Hatt (Hat Sanatı), Ebrû ve Tezhip Sanatı, Okçuluk, Mîmarî Eserler, Kaynak Kitaplar ve bir çok sayamadığımız kültür öğeleri.
Yâni eski çağlara ait Türk kültürünün bir çok dalı.
Kazancımız
Bu site hiç bir sekilde ticârî bir kazanç (para) elde etmemekte, reklam bulundurmamaktadır.
Her paylaşılan içerik akademik mânâda olup, eğitime ve kültüre katkı sağlaması içindir.
Tek kazancımız herkesin kültür seviyesinin, yani bilgi birikiminin artması.
Bize Destek Olanlar
Bu sitenin yapım aşamasında sunduğu katkılardan dolayı özellikle Harun Korkmaz Bey'e çokça teşekkür ediyoruz. Zahmet ederek bir çok konuda sâhip olduğu bilgi ve kültüre dayanarak bizi yönlendirdi. Elbette katkılarının "sâdece" başlangıçta değil, uzun bir süre olacağından şüphe duymuyoruz ve şimdiden minnet borcumuz olduğunun bilinmesini istiyoruz.
Kaynaklar
İnternet ortamında ceşitli siteler bugüne kadar hizmet vermiştir ve umarız vermeye devam ederler. Bu siteler insanların kullanabilmesi, bilgi edinebilmesi ve bilgileri paylaşabilmesi adına bir çok emek ve zaman harcadılar. Ne kadar teşekkür etsek azdır. Biz, hiç bir şekilde, hiç bir siteyi bir rakip olarak görmeyecegiz, tam tersi onlardan istifâde edeceğiz. Bilginin çeşidi olmaz. Ya doğrudur, ya yanlıştır. Biz de doğru olan bilgileri tabii ki kullanacağız. Bu şekilde kendimizi geliştirebiliriz. Öğrenmeye açık olmalıyız. Bu yüzden her türlü kaynak önemlidir. Eğer bir hizmet sunuluyorsa, bu hizmetten yararlanmak bizce en büyük teşekkürdür. Demek ki değerli bir ortam ki, insanlar veyâ bizler o kaynağı kullanmışız.
Biz özellikle nota arşivini hazırlarken, böyle bir kaynağa başvurduk ve bu hizmet için ne söylesek azdır. Teşekkürler.
DîvânMakam
DîvânMakam kelimesi iki kelimenin birleştirilmesinden doğmuştur. Gördüğünüz üzere "dîvân" ve "makam" kelimelerinden oluşuyor. (DivanMakam olarak da yazabilirsiniz).
Anlamları:
Dîvân
Eskiden şâirlerin aruz vezniyle yazdıkları şiirlerini, nazım şekillerine ve kāfiyelerinin son harfine göre belli bir sıraya bağlı kalarak düzenledikleri şiir mecmuası [Önceleri “herhangi bir konu üzerinde yazılmış eser” mânâsına gelirdi].
Bu ortamın amacına uygun, hem klasik kültürümüzü barındıran, hem de yabancıların âşinâ olabilcekleri bir kelime ortaya çıkmıştır.Makam
Sözlükte “durulan yer, durak” mânasına gelen kelime, Türk mûsikisi tarihinde ve onun etkili olduğu coğrafyalarda kullanılan müzik sistemlerinin temelini teşkil eden bir kavramdır; geniş tarihi boyunca başka adlarla da anıldığı Doğu mûsikisine çok özel bir anlam ve kimlik kazandıran önemli bir yapılanmayı ifade eder.
Logomuz
Logomuz 3 şekilden ibârettir: simge, yazı ve slogan.
Simge bir onaltılık notadan, bir yarım kitaptan ve bir de yarım daireden oluşuyor. İlk ikisi "dîvân" ve "makam" temsil ediyor. Yarım daire ise bunlarla beraber tüm Türk Kültür dairesini temsil ediyor, özellikle klasik olan kültürü kapsıyor.
DîvânMakam yazısı mürekkep kalemden veyâ bir hattatın elinden çıkmış gibi olmasını istedik ve bir imzâ olarak gözükmesini.
Sloganımız ise Münir Nûreddin Selçuk'un bir şarkısından esinlenmiştir. Gönül dünyâmızı en güzel şekilde temsil eden bir sözdür.
Bu Bildirinin En Son Güncellenme Târihi
01 Ağustos 2018
Son düzenleme: