Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45064
Tepki Puanı
566
Eser:
Besmeleyle başlayalım gel söze ya Müslimin

Bestekâr:
Kemal Batanay - Tanburi, Hafız

Güfte Sâhibi:
Kemal Batanay - Tanburi, Hafız

Makam:
Saba

Form:

Usûl:

Güfte:
-

Kaynak:

Diğer Bilgiler:
Arşiv No: -
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Mesajlar
1580
Tepki Puanı
2703
Kendisi Sofyan usulü diye belirtilmiş ama bu ilahiyi yıllar evvel Fatih Camii baş müezzini Ali Rıza Şahin ile ilk defa çalışırken, 6.ölçüdeki çift çizgiden şüphelenerek denediğimizde cümlelerin Çenber Usulüne pek güzel oturduğunu görmüştük.

Camilerde yapılan mevlid programlarında Tevhid bahrinin başında çokca tercih edilen ilahilerdendir.

Büyük usullü böylesi ilahi ve tevşihleri, vurularak kolay okunsun diye Sofyan usulü tercih edilmiş. Yusuf Ömürlü notalarinda da örnekleri vardır.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
162
Tepki Puanı
264
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
YouTube
link
Hocam usulleri unutturmamak ve eserlerin ritim zenginliklerini de koruyabilmek adına, böylesi durumlarda söz konusu usulle ölçülmüş nota versiyonlarının yazılması yararlı olabilir mi? Mesela bu eseri çenber şeklinde yazmak gibi. Hocam bir başka sorum daha olacak müsaadenizle. Usulleri yekpare düşündüğüm için, nota yazarken usul tamamlanana kadar ölçü çizgisi çekmemenin uygun olduğunu düşünüyorum. Özellikle büyük usullerde notanın kolay takibi için çeşitli bölünmeler (genellikle 4/4'lük ölçüler) uygulanıyor. Ama usulün darpları, belki velveleleri dağılıp gidiyor. Acaba siz nota yazımında büyük usullerle çalışırken neye dikkat ediyorsunuz? Yahut söz konusu durumda ne yapıyorsunuz diye sorayım.
 
Mesajlar
1580
Tepki Puanı
2703
Tabi ki asıl usulüyle yazılmalı-okunmalı. Diğer türlü Sofyana da lüzum yok, 8lik 4luk sayarız olur biter. Bugün yapılan da bu genellikle.

Usul çizgisi konusunda hem-fikirim. Elle yazdığım zamanlarda öyle yapıyordum. Ama programla yazarken notanın altına sözleri yazdığımızda ölçü genişleyip bir satıra sığmaz oluyor. Daraltma özelliği de bir yere kadar yardımcı oluyor. Çoğunlukla da iç içe giriyor notalar.

Bunu çözemediğim için C koyup çift çizgi ile hallediyorum şimdilik.

Bir de nota programlarında nota gruplandirmalari 2,3,4, zamanlara göre ayarlı. Bizim küçük usullerimizde bile düzümlere göre toplamak ayırmak epey uğraştırıcı oluyor.
 
Üst Alt