Ana Sayfa
Yeni Mesajlar
Forumlarda Ara
Eser (Nota) Arşivi
Yeni Mesajlar
Kayıt Arşivi
Yeni Mesajlar
Köşe Yazıları
Yeni yazılar
Yeni yorumlar
Yazı dizisi
Yazıları ara
Ansiklopedi
Yeni maddeler
Yeni yorumlar
Yeni puanlamalar
Ansiklopedi'de ara
Bizimle Paylaşın!
Giriş Yap
Kayıt Ol
Türkçe (TR)
Dil Seçici
English (US)
Türkçe (TR)
Neler Yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni Mesajlar
Menü
Giriş Yap
Kayıt Ol
Install the app
Yükle
Eser (Nota) Arşivi
Eser (Nota) Arşivi
Benim Gönlüm Bir Kelebek (Her Şey Ona Karşı) - Refik Fersan - Tanburi - Nihavend
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Derûnhân" data-source="post: 83147" data-attributes="member: 5"><p>[USER=490]@huseyink[/USER]</p><p></p><p>Ahmet Bey'in îkazı sonucu ve Murat Bey'in kitabından yola çıkarak böyle bir yaptırımı uygun gördüm. Tabii ki istediğimiz an eski hâline dönüştürebiliriz durumu. Benim zâten bir müzikolog edâsıyla bir tespit yapmam mümkün değil, haddime de değil. Ancak Murat Bey açıkça "yürütüldüğünü", azıcık değiştirilip kısaltıldığını söylüyor ki durum da öyle gibi. Etkilenmek farklı bir olay bence. Hem makam, hem usûl hem de melodik yapının bu kadar "benzemesi" bence etkilenme değildir. Başka bir eser sıfatına bence sokulmamalıdır. O zaman ağdalı tüm eserlerimizi alalım, aynı makam, aynı usûl, güfte yerleşimi aynı olacak şekilde melodileri basitleştirerek "yeni" eserler kaleme alalım.</p><p></p><p>Sizler daha iyi bilirsiniz. Özellikle Türk müziğini yabancı enstrümanlara ve Batı Müziği sistemine oturtmak için eserlerimiz "basitleştirme" işlemlerine mâruz kalabiliyorlar. Yâni aranjman meselesi. O zaman da mı "yeni bir benzer başka eser" olmuş oluyor?</p><p></p><p>Bilmiyorum ne yapalım. "Yürütülmüş" olan versiyon bilindik olan, daha meşhur olan diye bu duruma göz yummak ne kadar doğrudur? Bizim bu büyük bestekârlarımıza bir borcumuz yok mudur? Ben biraz duygusal da bakıyorum olaya. Yâni tabii ki yine bana düşmez ama yine de bu üstadların şereflerini korumak bizlere düşüyor. Hak kiminse ona teslim etmek lâzım bence.</p><p></p><p>Bu tabii ki bir kanıt değil ama Nazmi Atlığ Bey'in bu seviyede başka güzel eserleri olsa, o zaman farklı düşünmeme yol açabilirdi. Ama bu parıltıda tek bir eseri olunca, o eser de fazlaca başka bir esere benziyorsa, ayrıca meşhur bir müzikolog da böyle diyorsa...</p><p></p><p>Bilirsiniz, matematik ve mantık ilminde meşhur "duck test" diye bir olay vardır bir çıkarım yapmak için. Wikipedia'dan alıntılıyorum:</p><p></p><p>İNG: [ICODE]If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.[/ICODE]</p><p></p><p>TUR: [ICODE]Eğer ördek gibi görünüyorsa, ördek gibi yüzüyorsa ve ördek gibi vaklıyorsa, öyleyse muhtemelen; o bir ördektir.[/ICODE]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Derûnhân, post: 83147, member: 5"] [USER=490]@huseyink[/USER] Ahmet Bey'in îkazı sonucu ve Murat Bey'in kitabından yola çıkarak böyle bir yaptırımı uygun gördüm. Tabii ki istediğimiz an eski hâline dönüştürebiliriz durumu. Benim zâten bir müzikolog edâsıyla bir tespit yapmam mümkün değil, haddime de değil. Ancak Murat Bey açıkça "yürütüldüğünü", azıcık değiştirilip kısaltıldığını söylüyor ki durum da öyle gibi. Etkilenmek farklı bir olay bence. Hem makam, hem usûl hem de melodik yapının bu kadar "benzemesi" bence etkilenme değildir. Başka bir eser sıfatına bence sokulmamalıdır. O zaman ağdalı tüm eserlerimizi alalım, aynı makam, aynı usûl, güfte yerleşimi aynı olacak şekilde melodileri basitleştirerek "yeni" eserler kaleme alalım. Sizler daha iyi bilirsiniz. Özellikle Türk müziğini yabancı enstrümanlara ve Batı Müziği sistemine oturtmak için eserlerimiz "basitleştirme" işlemlerine mâruz kalabiliyorlar. Yâni aranjman meselesi. O zaman da mı "yeni bir benzer başka eser" olmuş oluyor? Bilmiyorum ne yapalım. "Yürütülmüş" olan versiyon bilindik olan, daha meşhur olan diye bu duruma göz yummak ne kadar doğrudur? Bizim bu büyük bestekârlarımıza bir borcumuz yok mudur? Ben biraz duygusal da bakıyorum olaya. Yâni tabii ki yine bana düşmez ama yine de bu üstadların şereflerini korumak bizlere düşüyor. Hak kiminse ona teslim etmek lâzım bence. Bu tabii ki bir kanıt değil ama Nazmi Atlığ Bey'in bu seviyede başka güzel eserleri olsa, o zaman farklı düşünmeme yol açabilirdi. Ama bu parıltıda tek bir eseri olunca, o eser de fazlaca başka bir esere benziyorsa, ayrıca meşhur bir müzikolog da böyle diyorsa... Bilirsiniz, matematik ve mantık ilminde meşhur "duck test" diye bir olay vardır bir çıkarım yapmak için. Wikipedia'dan alıntılıyorum: İNG: [ICODE]If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.[/ICODE] TUR: [ICODE]Eğer ördek gibi görünüyorsa, ördek gibi yüzüyorsa ve ördek gibi vaklıyorsa, öyleyse muhtemelen; o bir ördektir.[/ICODE] [/QUOTE]
Alıntı ekle...
Kullanıcı Doğrulaması
Gönder
Eser (Nota) Arşivi
Eser (Nota) Arşivi
Benim Gönlüm Bir Kelebek (Her Şey Ona Karşı) - Refik Fersan - Tanburi - Nihavend
Alt