Ana Sayfa
Yeni Mesajlar
Forumlarda Ara
Eser (Nota) Arşivi
Yeni Mesajlar
Kayıt Arşivi
Yeni Mesajlar
Köşe Yazıları
Yeni yazılar
Yeni yorumlar
Yazı dizisi
Yazıları ara
Ansiklopedi
Yeni maddeler
Yeni yorumlar
Yeni puanlamalar
Ansiklopedi'de ara
Bizimle Paylaşın!
Giriş Yap
Kayıt Ol
Türkçe (TR)
Dil Seçici
English (US)
Türkçe (TR)
Neler Yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni Mesajlar
Menü
Giriş Yap
Kayıt Ol
Install the app
Yükle
Eser (Nota) Arşivi
Eser (Nota) Arşivi
Sünbül-i Siyeh Ber-Semen Mezen - Murat Ağa (Şeştari) - Buselik
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="efrūḫte" data-source="post: 86821" data-attributes="member: 3556"><p>Ben bestekâr atfına bakarak eserin 17. yüzyıl olduğunu varsayıp bu yorumu yapmıştım aslında. Sonuçta 18. yüzyıl sonrasında bu tarz nakış besteleyen pek kalmadığı söylenir, zâten bu eserlerin günümüzde hep kârçe ya da beste olarak adlandırılmasının sebebi de o olması lâzım. Tavra bakınca da aslında çok yeni bir eser gibi gelmedi bana, ancak sözlü eserlerde bu konuda yeterince tecrübeli değilim, net bir yorum yapmak istemem. Tabii sizin söylediğiniz doğru ise bestekâr yanlış da olabilir, ezgi gerçekten Hisarbuselik şarkıdan veyâ ah elvedâ'dan alınmış ise.</p><p></p><p>İlk kaynağın ne olduğunu bilmemekle birlikte bu notaların tek bir kaynaktan çıkmadığını, kendi başlarına standardize edilmiş iki ayrı kaynaktan geldiğini söylemek için yeterli bilgimiz var diye düşünüyorum. v1, v3, v4 aslında bir kaynak, v2 de başka bir kaynak olacak şekilde. Sâdece çarpma farklılıklarıyla bu yorumu yapmak zor olurdu ancak v2'deki atıf ve özellikle form farklılıkları bunu çok daha mantıklı bir açıklama yapıyor. Hattâ ayrı meşk silsileleri bile olabilir, ancak onun için daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="efrūḫte, post: 86821, member: 3556"] Ben bestekâr atfına bakarak eserin 17. yüzyıl olduğunu varsayıp bu yorumu yapmıştım aslında. Sonuçta 18. yüzyıl sonrasında bu tarz nakış besteleyen pek kalmadığı söylenir, zâten bu eserlerin günümüzde hep kârçe ya da beste olarak adlandırılmasının sebebi de o olması lâzım. Tavra bakınca da aslında çok yeni bir eser gibi gelmedi bana, ancak sözlü eserlerde bu konuda yeterince tecrübeli değilim, net bir yorum yapmak istemem. Tabii sizin söylediğiniz doğru ise bestekâr yanlış da olabilir, ezgi gerçekten Hisarbuselik şarkıdan veyâ ah elvedâ'dan alınmış ise. İlk kaynağın ne olduğunu bilmemekle birlikte bu notaların tek bir kaynaktan çıkmadığını, kendi başlarına standardize edilmiş iki ayrı kaynaktan geldiğini söylemek için yeterli bilgimiz var diye düşünüyorum. v1, v3, v4 aslında bir kaynak, v2 de başka bir kaynak olacak şekilde. Sâdece çarpma farklılıklarıyla bu yorumu yapmak zor olurdu ancak v2'deki atıf ve özellikle form farklılıkları bunu çok daha mantıklı bir açıklama yapıyor. Hattâ ayrı meşk silsileleri bile olabilir, ancak onun için daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. [/QUOTE]
Alıntı ekle...
Kullanıcı Doğrulaması
Gönder
Eser (Nota) Arşivi
Eser (Nota) Arşivi
Sünbül-i Siyeh Ber-Semen Mezen - Murat Ağa (Şeştari) - Buselik
Alt