Efruhte Hocam , kafamı çok karıştıran bir mevzu var, size danışmak isterim. Hasan Can , Cennetmekan Sultan Selim Han'ın nedimiydi. Vefat tarihini de göz önüne alırsak, daha ziyade 16. yy 'ın ilk yarısında aktif olduğunu düşünmemiz mantıklı olur. Acaba, 16. yy ilk yarısında Peşrevler enstrümental miydi? Ya da elimizde gerçekten de 16. yy ilk yarısından kalmış Musiki eserimiz var mı?
Walter Feldman kitabında Peşrevleri periyodik olarak tasnif etmeye çalışmıştı.. Hatta Hasan Can'ın peşrevlerini 16. yy ilk yarısı için örnek olarak kitabına koymuştu. İtiraz olarak , Feldman'ın bu tasnifinin keyfi olduğu , hiçbir eserimizin 16. yy ikinci yarısından hatta hatta 17. yydan daha erken olamayacağını ifade eden yazı da var.
16. yy ilk yarısında sözlü eserler için bazı güfte mecmuası diyebileceğimiz yazma eserler mevcud. O yazmalarda, Peşrev ikai terennümlerle bezeli sözlü bir form. Acaba mehteran bu tarz musikiden farklı bir musiki tarzı mı kullanıyordu. Acaba , enstrümental Peşrev mehteranın bulduğu ve kullandığı bir form muydu? Evveli ne zamandı, Sultan II. Mehmed devrinde Mehteran ne icra ederdi. Ne yazık ki hiçbir bilgimiz yok.
16. yy gibi kültürümüz açısından kritik bir devirde ne yazık ki musiki üzerine bilgi bulmak çok zor.
Cem beharın 16. yy ikinci yarısındaki musikimiz üzerine kitabını okudum. Ancak orada da Mehteran üzerine bilgi yok. Sizce mehteranın çaldığı eserler üzerine Osmanlı arşivini taramak bir sonuç çıkarır mı.( Aslen o konuda da çok umudum yok, sivil mimarimiz üzerine araştırmalarda da benzer bir vaziyetimiz var. Fiziki vaziyeti tarif eden keşif belgeleri ancak 18. yy ikinci yarısında sonra ortaya çıkar. Önceki tamir defterleri yapıyı değil , ancak kullanılan sarf malzemesinin masrafını yazar . Misal Olarak Edirne sarayı Keşif ve tamir defterlerini verebilirim.)
Saygılarımla..