Geriye kalan soruları da cevaplamaya çalışayım. Kısa tutmaya çalışacağım, buradaki cevabımla, özellikle bu kadar bilgili biri tarafından cevaplanmış bir soruda biraz haddimi aşmış gibi hissettim açıkçası. Sizden de [USER=393]@orkun zafer özgelen[/USER]'den de özür dilerim, söylediklerimde bir yanlış varsa da söylerseniz çok mutlu olurum. Neyse, başlayayım.
Eğer bugün, tarihî olmayan bir icrada yapılabilir mi diye soruyorsanız tabii ki. Örnekleri var, istenirse yapılır. Ancak eskiden taksimler nasıl yapılırdı, tarihî icra nasıl yapılır konusunda daha az bilgimiz var. Birkaç tâne güzel makale var, ama oradaki bilgilerde de hep soru işaretleri var (bir süre sonra yüklerim). Kantemiroğlu da bu konuda yazmış, ancak işin nazarî kısmıyla daha çok ilgilenmiş. Genel olarak amelî konular daha az düşünülmüş, yazılmış anlaşılan.
Benim alanımın biraz dışına çıkıyor, ancak şöyle bir durum var. Müzik teorisi her zaman yeniliğe açıktır, ancak "bu nasıl yapılır"ı kurallarıyla istiyorsanız bu beste/icra şeklinin o gelenekte oturmuş olması gerekir. Şu an yapılabilecek en mantıklı şey, Kontrpuan ve Makam nazariyatı öğrenip denemeye devam etmektir.
Bence bu genel olarak icra teknikleriyle ilgili. Ben standardizasyon sevmeyenlerdenim, ancak "Klasik koro" tavrından tutun da, ornamentasyonu sınırlamaya kadar, kendi musıkîmizin tarihî icrasını mantıklı bir şekilde yapamıyoruz. Seyit Yöre'nin bu konuda "Osmanlı Sanat Müziği, Klasik Türk Müziği ve İcrâları" adlı bir makalesi var. Tabii güncel icrâlar farklı, onlarda topluluğun istekleri gözetilmeli diye düşünüyorum.
İlginç bir şekilde eskiden varmış, şehrud veya bazı kemançe türleri gibi. Hatırladığım kadarıyla [USER=220]@Marş Araştırmacı[/USER] söylemişti, 16-17.yy'daki enstrümanların önemli bir kısmı bugün yok. 18.yy daki tanbur/ney ağırlıklı enstrümantasyona geçiş (ki anlaşılan bu tamamen müzisyen isteğiyle verilen bir karar), veya 19.yy'ın başında Türk müziğinin ve enstrümanlarının arka plana atılmasından olabilir. Bu konuda da makaleler var, hatta yarın göndereceğim Walter Feldman makalesinde bu olay geçiyor.
Tarihî icralar için bu eski enstrümanlar bulunabilir, bulunamayanlar tekrar yapılabilir (Bezmârâ'nın icra tekniğini sevmem ama enstrümanlar konusnda gerçekten kaliteli bir iş çıkarmışlar mesela). Güncel icrâlarda ise kontrabas kullanmakta bir problem görmüyorum.