İsmi (Lakabı)
Mahmud Aziz Bey (Tanburi)
Aziz Bey
Mahmud Aziz Bey
Aziz Mahmud Bey
Aziz Bey (Tanbûrî)
Tanburi Aziz Bey
Tanbûrî Aziz Bey
Mahmut Aziz Bey
Aziz Mahmut Bey
Doğum Günü
Belirsiz
Doğum Yılı
1870
Doğduğu Yer
İstanbul, Türkiye
Ölüm Günü
19 Mart
Ölüm Yılı
1923
Kabrinin Yeri
Belirsiz
Müzikle Bağlantısı
Bestekar, Tanbur
Müzik Dışı Konumu
Belirsiz
Diğer Özellikleri
"1 Şaban 1341'de vefat etti. Nereye defn edildiği anlaşılamadı. Açlıktan öldüğü ve cenazesi ashab-ı hayrın sadakası ile kaldırıldığı gazetede görüldü.

Aziz merhum; sarı bıyıklı, orta boylu, tıknazca, sükûtî, ağır başlı, uslu, terbiyeli idi. Babasından (Tanburi Ali Efendi) meşk ederek Tanburzenlikte meharet kesb etmişti. Sadâsı hafif ve hazin idi, güzel okurdu.

Füzûlî'nin bir gazelini besteleyerek bir gece okuyup çalmış, bizi safâyâb etmişti. Beste Nigâr, Hicazkâr. Hicaz, Kürdi, Suzinâk ve Hüzzam makamlarından dil-nişin şarkıları vardır. Belki başka eserleri de mevcuttu — emsali adîdesi gibi — nâ bud olmuştur. (İbnülemin Mahmut Kemal İnal'dan)
Yaşadığı Yer
İstanbul, Türkiye
Asrı
20. yüzyıl, 19. yüzyıl
Anadili
Türkçe
Hocası
Tanburi Ali Efendi
Talebesi
Belirsiz
Akrabası
Tanburi Ali Efendi [Babası]
Mesajlar
1550
Tepki Puanı
1975
"1 Şaban 1341'de (19 Mart 1923) vefat etti. Nereye defn edildiği anlaşılamadı. Açlıktan öldüğü ve cenazesi ashab-ı hayrın sadakası ile kaldırıldığı gazetede görüldü.

Aziz merhum; sarı bıyıklı, orta boylu, tıknazca, sükûtî, ağır başlı, uslu, terbiyeli idi. Babasından (Tanburi Ali Efendi) meşk ederek tanburzenlikte meharet kesb etmişti. Sadâsı hafif ve hazin idi, güzel okurdu.

Füzûlî'nin bir gazelini besteleyerek bir gece okuyup çalmış, bizi safâyâb etmişti. Beste Nigâr, Hicazkâr, Hicaz, Kürdi, Suzinâk ve Hüzzam makamlarından dil-nişin şarkıları vardır. Belki başka eserleri de mevcuttu —emsali adîdesi gibi— nâbûd olmuştur. (İbnülemin Mahmut Kemal İnal'dan)


Allah rahmet eylesin.
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

  • 791.5 KB Görünüm: 233
Üst Alt