Konuya cevap cer

Müzikal terimler bazen birşeyin arapçasıyla türkçesini aynı anda kullanabilmek gibi, bazense sadece bir tarafı bilmek sizi diğer tarafta kolsuz kanatsız bırakıyor. Bazense tamamen yetersiz kalıyor, mesela seyir, asma karar vs gibi terimler lazım, bilinmeli. Bir yandan da tremolo vb gibi batı kaynaklı kelimeler de bilinmeli. Bir türk müziği ustası, süzme nağme, meyan gibi kelimeleri kullanabilir bu müziği dinlerken/öğrenirken lazım.


D# aslında daha pes olmalı. İhtiyaç olan ses D ve D# arasında :) D#’den iki türk müziği koması kadar pes. Segah perdesi denebilir heralde kabaca. Zannımca segahtan da pes. Mesela bağlama olsaydı elimizde, (örnekte bir sıkıntı yok, onda da koma/arıza sesler mevcuttur) bağlamadaki koma perdesi de burada ihtiyacınız olan sese yakın olacaktı. Oradaki malumunuz bir yarım sesi ikiye bölüyor. Kabaca söylüyorum. Ben de pek detayını bilmiyorum.


Kalıp/Gam/Makam/Dizi konusunda da Hicaz gibi düşünmüşsünüz. E/Mi karar bir Hicaz diyelim. Hicazın bir batı gamlarında/mode karşılığı var ses dizisi olarak. Ben bilmiyorum. Ama isimlendirme konusunda da Makam biraz daha girift birşey. Batıdaki karşılığına makam diyemeyiz. Mode iyidir :)


Seslerin tespiti için de heralde hertz vs gibi sabiteler lazım. Onun dışında bu sistemlere uygulamak çok zor olur. Bir de çarpma, kaydırma olmayınca Türk müziğinin yarısı gidiyor, kısıtlı bir imkanda çalmışsınız. Muhtemelen bu sistemlere ebeden uymayacak çünkü seslerin sürekli değiştiği bir müzik. Tuşlarla, yazılımlarla, sesi hertzle belirlesek bile imkansıza varıyor iş. Bir ağlama sesini piyanoda çalmak gibi. Belki bir gün.. Allahu Alem.


Bass iyi bir giriş noktası bence, temel seslerin çalınabilmesi ve meczedilmesi kolay olur. Onun dışında ekektronik araçlar yetersiz bence. O teknolojiye eremedik, tabi ben dünyada başka ne var bilemiyorum. Belki perdesiz enstrumanlara uygun yazılımlar araçlar vardır. Bence armonizasyon açısından en iyi örneklerden biri İncesaz’ın göç yolu eseri.


Onun haricinde sabit bir metronomu olan bir nihavend ilahi, hicaz/uşşak türkü, kürdi şarkı gitarla çalınabiliyor düet yapılabiliyor. Teknolojik kısmı sadece biraz sorunlu diyelim. Araçlarda kabahat diyorum :)


Admin makam öğreten bir çalışmalarının olduğunu söylemişti, murat aydemirin makam kitabı da güzel imiş onu deneyebilirsiniz. Ben bakmadım şahsen.


Bunlar da beni bağlar diyeyim, bir linçten de ben kaçayım :) selam muhabbet


Üst Alt