Ana Sayfa
Yeni Mesajlar
Forumlarda Ara
Eser (Nota) Arşivi
Yeni Mesajlar
Kayıt Arşivi
Yeni Mesajlar
Köşe Yazıları
Yeni yazılar
Yeni yorumlar
Yazı dizisi
Yazıları ara
Ansiklopedi
Yeni maddeler
Yeni yorumlar
Yeni puanlamalar
Ansiklopedi'de ara
Bizimle Paylaşın!
Giriş Yap
Kayıt Ol
Türkçe (TR)
Dil Seçici
English (US)
Türkçe (TR)
Neler Yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni Mesajlar
Forumlarda Ara
Menü
Giriş Yap
Kayıt Ol
Install the app
Yükle
Ana Sayfa
Klasik Türk Mûsikîsi (Alaturka)
Müzik Sohbetleri
"Dîvân Müziği" mi? "Alaturka Müzik" mi? "Klasik Türk Müziği" mi?
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
<blockquote data-quote="Faruk İnan" data-source="post: 71381" data-attributes="member: 229"><p>Tabii ki yazmıyor, ben ilgili sıfatın veriliş biçiminden böyle bir yoruma gittim. İkinci alıntıda ise ''keskin'' değil, ''kesin'' bir estetik algıdan bahsediliyor, yani kuralların dışına çıkılmaması gerektiğinden. Peki o kuralı kim belirliyor? </p><p></p><p>Bu sohbet aslında biraz da ''sanat nedir?'' sorusunu getiriyor aklıma. Bir eserin sanat olup olmadığına, ya da klasik olup olmadığına kim karar veriyor sorusu da bununla ilişkili gibi. </p><p></p><p></p><p>Haddim olmayarak ben buna katılmıyorum Ağabey, bizim müziğimiz aslında dışardan bakıldığı kadar katı çizgilerle ya da belli bir kesimin ''kesin böyle ve böyle olmalı!'' telkinleriyle hayâtını devâm ettiren bir müzik olmamış hiç. Birinin Segâh dediğine öteki Dügâh demiş, Birinin Hicâz perdesi dediğine öteki Isfahan perdesi demiş, Birinin Uzzal dediğine öteki Hüseynî perdesi demiş vs. örnekler çoğaltılabilir. Çünkü hiç bir zaman bir ''otör'' olmamış.</p><p></p><p>O tabir tamamen Batı'ya uyuyor (kötülemek falan değil maksadım yanlış anlaşılmasın) çünkü Batı'da hem kilise gibi bir otör hem de asla değişmeyen, kesin kurallarla denetime tabi olup esnetilmeyen müzik kuralları varmış. Bizim müziğimizde bir ''otör'' olmayaşının sağlamasını da hâlâ daha her üniversite ve kurumun farklı sistemlerle makâm öğretmeye çalışmasından yapabiliriz. Birisi 4'lü 5'li mantığıyla anlatırken kimisi Rast Perde Düzeni mantığıyla anlatıyor. Kimisi büyük usûlleri 4/4'lük gibi vursak da olur diyor, öteki olmaz öyle saçmalık diyor vs. hangisinin doğru olduğunu tartışmıyoruz burada tabii ki ama en azından bir fikir sahibi oluyoruz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Faruk İnan, post: 71381, member: 229"] Tabii ki yazmıyor, ben ilgili sıfatın veriliş biçiminden böyle bir yoruma gittim. İkinci alıntıda ise ''keskin'' değil, ''kesin'' bir estetik algıdan bahsediliyor, yani kuralların dışına çıkılmaması gerektiğinden. Peki o kuralı kim belirliyor? Bu sohbet aslında biraz da ''sanat nedir?'' sorusunu getiriyor aklıma. Bir eserin sanat olup olmadığına, ya da klasik olup olmadığına kim karar veriyor sorusu da bununla ilişkili gibi. Haddim olmayarak ben buna katılmıyorum Ağabey, bizim müziğimiz aslında dışardan bakıldığı kadar katı çizgilerle ya da belli bir kesimin ''kesin böyle ve böyle olmalı!'' telkinleriyle hayâtını devâm ettiren bir müzik olmamış hiç. Birinin Segâh dediğine öteki Dügâh demiş, Birinin Hicâz perdesi dediğine öteki Isfahan perdesi demiş, Birinin Uzzal dediğine öteki Hüseynî perdesi demiş vs. örnekler çoğaltılabilir. Çünkü hiç bir zaman bir ''otör'' olmamış. O tabir tamamen Batı'ya uyuyor (kötülemek falan değil maksadım yanlış anlaşılmasın) çünkü Batı'da hem kilise gibi bir otör hem de asla değişmeyen, kesin kurallarla denetime tabi olup esnetilmeyen müzik kuralları varmış. Bizim müziğimizde bir ''otör'' olmayaşının sağlamasını da hâlâ daha her üniversite ve kurumun farklı sistemlerle makâm öğretmeye çalışmasından yapabiliriz. Birisi 4'lü 5'li mantığıyla anlatırken kimisi Rast Perde Düzeni mantığıyla anlatıyor. Kimisi büyük usûlleri 4/4'lük gibi vursak da olur diyor, öteki olmaz öyle saçmalık diyor vs. hangisinin doğru olduğunu tartışmıyoruz burada tabii ki ama en azından bir fikir sahibi oluyoruz. [/QUOTE]
Alıntı ekle...
Kullanıcı Doğrulaması
Gönder
Ana Sayfa
Klasik Türk Mûsikîsi (Alaturka)
Müzik Sohbetleri
"Dîvân Müziği" mi? "Alaturka Müzik" mi? "Klasik Türk Müziği" mi?
Alt