Mesajlar
148
Tepki Puanı
245
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
YouTube
link
Herkese merhabalar,

Sadettin Kaynak ve Rakım Elkutlu başta olmak üzere birçok önemli musikişinasla çalışma fırsatı bulmuş, Türk müziği geleneğinin önemli bir temsilcisi olarak 1921-1994 yılları arasında yaşamış bir bestekar, hanende ve mevlidhan olan Tahir Karagöz'ün 1950'li yıllarda kaydedilen icralarından oluşan bir arşiv bana ulaşmıştı. Bunları tasnif ve tashih etmeye çalışarak YouTube üzerinden yayınlamıştım. Karagöz'ün enstrüman eşliksiz kayıtları şarkı, gazel, kaside, türkü gibi birçok formdaki eseri icralarından oluşuyor. 28 adet kayıttan oluşan arşivin içerisinde 2 kayıt var ki uzun bir araştırmaya giriştiysem de bunları bir türlü tespit edemedim. Kayıtların yeterince net olmayışları güfteyi seçmede de büyük bir engel teşkil ediyor. Yalnızca okunan melodiyi notaya alabildim. Bestekarları da meçhul olan bu eserler, güftenin işlenişleri bakımından "Türkü" olarak nitelendirilebilir. Dile pelesenk olan bu iki eseri tespit edebilen, künyelerine dair bilgiler lutfeden olursa çok mutlu olurum :) Ayrıca hazırladığım nota, form ve makam tespitlerime dair de eleştirilerinizi beklerim.​

Öncelikle yayınladığım arşivin oynatma listesini ilgilere arz ederim;



Tespit edemediğim eserlerin dinlenebileceği linkleri de arz ediyorum. Ayrıca icradan dikte ettiğim notaları da ekte bulabilirsiniz.

1) Karcığar Türkü;


2) "Tesbihimde mercanım", Uşşak/Neva Türkü;



Teşekkür eder, saygılar sunarım.
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Son düzenleme:
Mesajlar
148
Tepki Puanı
245
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
YouTube
link
Hay Allah razı olsun hocam, ne zamandır aklımı kemiriyor bu iki eser :) Katkılarınız için çok teşekkür ederim. İnşallah bir gün güfteyi tam olarak tespit edebiliriz. Hatta bestekarını da.

Evet size katılıyorum, üstadın özel tavrı beni de çok etkiledi.
 
Upvote 0
Mesajlar
148
Tepki Puanı
245
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
YouTube
link
@Levent Çelik beye katkı olarak

Yaylanın kızları beyaz tenlidir
(Kimisi esmerce çifte benlidir/tellidir)?
Herkesle dost olur (denli denlidir?)
Gidelim sevdiğim bizim yaylaya
Kaçalım gidelim bizim yaylaya
Ben de her dinlediğimde “çifte telli” olarak duyuyorum ama “benli” daha mı anlamlı oluyor acaba? Bir de “herkesle dost olur” kısmını “senli benlidir” şeklinde duymuştum.
 
Upvote 0
Üst Alt