Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
En son ya da geçmişte hangi filmleri veyâ dizileri izlediniz? Beğendikleriniz var mıdır?
Belgeseller, YouTube kanalları, videolar da olur.



Bismillah, ben başlayayım :).


Eternals (2021)

5/10

Uzaydan gönderilen "Ebedîlerin" nasıl insan ırkınına ve târihine yön verdiklerini görüyoruz. Marvel'den beklenmeyecek derecede vasat bir film. İki buçuk saat süren bu film bence Thor 2 ve Captain Marvel kadar kötü bir film. Thor 2 bir tık daha kötü diyebiliriz. Gereksiz yere o kadar uzunca "origin story" yâni bir başlangıç hikâyesi koymuşlar. Filmin sürprizi ortasında açıklandıktan sonra gerisi tipik bir şekilde öngörürlüğe gidiyor. Aksiyon sahneleri fenâ olmasa da, CGI çok abartılmış ve konu olarak bir farklılık katmıyor. Ayrıca tanıtılan elemenların bir kaçını pek işlerken göremiyoruz.


The Matrix Ressurections (2021)

5/10

Mr. Anderson "Matrix" denilen bilgisayar oyununun geliştiricisi olarak karşımıza çıkıyor. Gerçekliği tekrar sorgulayacak olan karakterimiz, bu seferki engellere göğüs gelmeye çalışacak. Böyle bir filme bence hiç gerek yoktu. Aksiyon sahneleri kötü ve filme ilginç bir giriş yapılsa da filmin ikinci yarısı büyük hayal kırıklığı. Aksiyon sahneleri de kötü olunca beklentilerin altında kalması doğal. Konu olarak acaba 3 filmden sonra ne işleyecek diye beklerken, tipik bir "deux ex machina" ile filmin ana sorununu çözmüşler. Üçüncü filmde yitirdiğimiz ana karakterleri makinalar sâyesinde hayâta döndürmüşler ve yetmemiş körlüğü de gidermişler... Yine de denedikleri şeyler var, onların hatrına bir kaç puan verdim, yoksa 5 bile çok.

Ghostbusters: Afterlife (2021)

4/10

Tam bir hayal kırıklığı oldu. O kadar yıl o dörtlü yaşarken güzel bir film yapma, sonra 38 yıl sonra böyle ilk filmin tekrârı bir film yap geriye kalan 3 ile. Tek bir yenilik yok filmde. Filmin ilk çeyreği "acaba" dedirtiyorken sonra komple rampadan aşağıya gidiyor. Üstelik ilk önceliği komedi olması gerekirken, komedi hak getire.

Don't Look Up (2021)

7/10

Yönetmen Adam McKay olunca izlememek olmazdı. Kaliteli oyuncularla iyi bir film kurgusu var. Film aslında inceden günümüze göndermeler yapmaya çalışıyor ve günümüzü eleştiriyor. Ancak bu o kadar açık ve gözümüze sokacak şekilde yapılıyor ki, olduğundan fazla zekî olmaya çalışan filmleri her zaman bir hakâret olarak algılamışımdır. Yoksa iyi bir film teknik kalite olarak. Konusunu pek beğenmesem de hakkını vermek lâzım.

The King's Speech (2010)

9/10

Muhteşem bir film. Neden daha önce izlemedim diye hayıflanmadım değil. Kral Altıncı George'ın konuşma bozukluğunu konu alan bir film. Britanya'nın İkinci Dünyâ Savaşına girmeden önce olan hikâyesini ve girdiği dönemi anlatıyor. Tabii doğal olarak o mevkide olan birinin halka konuşma yapması bekleniyor ve yapıyor da. Ama durmadan kekeleyen kralımız nereye gittiyse de bir çâre bulamıyor. Son danıştığı uzmanla kurduğu arkadaşlığı anlatıyor bize bu film.
Neredeyse kusursuz bir film her yönden. Tek kırdığım puan da alanında eşsiz büyük bir yapıt olmamasından kaynaklanıyor. Yâni dram filmleri denizdeki kum kadar çok olduklarından, mükemmel hüviyetini alabilmeleri için fazladan bir özellik göstermeleri gerekiyor, onları eşsiz kılabilmek için. Bu da burada mevcut değil.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
44
Tepki Puanı
48
aslında pek dizi/film kültürüm yok. harry potter ve yüzüklerin efendisini başa sarar sarar izlerim. buradaki yazılanlarla bir başlangıç yapayım o zaman. benim için de bir değişiklik olur 😁
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
aslında pek dizi/film kültürüm yok. harry potter ve yüzüklerin efendisini başa sarar sarar izlerim. buradaki yazılanlarla bir başlangıç yapayım o zaman. benim için de bir değişiklik olur 😁
Onlar zâten gelmiş geçmiş en iyi hikâyeleri barındıran filmler. O yüzden tekrar izlenirliği oldukça yüksek filmler. Peki aralarında en beğendiğiniz hangisi?
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Bu yaşıma kadar en çok aklımda kalan, her karesinde belleğimizin ayrı ayrı yerlerine dokunan film Avatar'dı.
İlginçtir, ben bugüne kadar o filmi izlemedim sırf inat ettiğim yüzünden :D. Yeni devâmı da yapılacaktı güya. O zamânı bekliyorum.

seçim yapmak epey zor 🙂 ama yüzüklerin efendisi tutkunlarına güzel bir haber vereyim, yanlış hatırlamıyorsam eylül ayı gibi dizisi başlayacak.
Güzel bir proje olur mu bilmiyorum. Sanırım Amazon yaptırıyor ve genelde iyi iş çıkmıyor onlardan.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Film izleyen pek kimse yok bu câmiada sanırım :D.

Son 4 ayda izlediğim filmlere verdiğim puanları paylaşayım. Yorum yazmıyorum ama yorum almak istediğiniz bir film varsa, yorum yapabilirim.


8/10 - Nightmare Alley (2021)
10/10 - Who Framed Roger Rabbit (1988)
5/10 - The Adam Project (2022)
8/10 - Spider-Man: No Way Home (2021)
6/10 - Death on the Nile (2022)
5/10 - The Outfit (2022)
8/10 - The Great Escape (1963)
6/10 - The Batman (2022)
7/10 - Den of Thieves (2018)
7/10 - Stir of Echoes (1999)
5/10 - Uncharted (2022)
8/10 - Fantastic Mr. Fox (2009)
6/10 - The Bad Guys (2022)
7/10 - Wyatt Earp (1994)
5/10 - Morbius (2022)
6/10 - The Northman (2022)
 
Mesajlar
200
Tepki Puanı
315
Ben de filmci değilim hakikaten deşt-i bî-muuvi’ye düştünüz galiba. Geçen bir iki film izledim, “dünyada bir gece” (1991), bir de Liverpoolun lig şampiyonluğunu anlatan bir film. Youtube’da “not what you think” diye bir kanal var, onu izliyorum 9/10. Bir de şöyle küçük bir belgesel aklımda yer etmiş.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Daha kapsayıcı olsun diye başlığı değiştirdim. Videolar, kanallar, belgeseleri de dâhil ettim. Herkes film izlemiyor olabilir, o yüzden düzenledim tekrardan. İyi ki paylaştınız, aklıma gelmemişti. Sanırım artık herkes YouTube'da bir şeyler izliyor, o yüzden ana medya bu oldu artık.
 
Mesajlar
37
Tepki Puanı
58
Üniversite hayatımın son final haftasına girerken, bu 5 yıllık süreçte hatmettiğim İran Sinemasından sevdiklerimi yazmakla başlayayım :).

-Close Up (Yakın Plan): Yaşanmış bir olayın, yaşayan karakterlerle yeniden çekilmiş hâli. Kendini yönetmen Mohsen Makhmalbaf olarak tanıtan adamın serencâmı :).

-Zamani Barayé Masti Asbha (Sarhoş Atlar Zamanı): Karakterlerin tamamen gerçek olduğu, baştan sona dram içeren film. Biraz sağlam bir psikolojiyle izlemek gerekiyor.

-Taste of Cherry (Kirazın Tadı): Bir Abbas Kiyarüstemi filmi. Öldüğünde kendini gömecek birini arayan adamın garip hâli.
'Azizim uçtum gel
Dost bağına düştüm gel
Yahşi günün kardeşi
Yaman güne düştüm gel'
dizeleriyle hâlâ akıllarda.

-Baran: Mecid Mecidi filmi. Bu film bir aşk filmi mi yoksa ağır bir dram mı çözemiyorum. Muhtemelen ikisi de.

-About Elly (Elly Hakkında): Yalın bir hikâye. Asghar Ferhadi filmi.

-A Separation (Bir Ayrılık): Orta sınıf sayılacak bir ailenin boşanma sürecini işleyen, klasik bir İran filmi. Yine Ashgar Ferhadi'nin.

-Khane-ye Doust Kodjast? (Arkadaşımın Evi Nerede?): Basit veya yalnızca tatlı bir hikâye gibi dursa da, omuzlardaki yükü görünce tokat etkisi yapan film. Abbas Kiyarüstemi'nin.

-Turtles Can Fly (Kaplumbağalar da Uçar): Sınırda yaşamanın, mülteciliğin ve savaşın yükünü taşıyan çocukların hikâyesi.

-Beed-e Majnoon (Söğüt Ağacı): Çocukken bir kazada gözlerini kaybeden 45 yaşında edebiyat profesörü Yusuf'un, gözleri açıldıktan sonra değişen ruh hâli, düşünceleri ve davranışlarını konu eden film.

-Niwemang (Yarım Ay): "Ölümden korkmuyorum çünkü ben varken o yok ve o varken ben yokum." ekseninde dönen, müzik yapması yasaklanmış 1334 kadının toplatıldığı bir köyde geçen film.

-Gold and Copper (Altın ve Bakır): Yüksek tahsil almak için ailesini Tahran'a taşıyan merhametli bir adamın, eşinin hastalanması üzerine tüm yükü devralmasını konu eden film. Kadının oyunculuğunu izlerken elimin ayağımın hissizleştiğini hatırlıyorum.

-Hüdâ Nezdik Est (Allah Yakındır): Köyün aklî dengesi yerinde olmadığı düşünülen genci, köye gelen öğretmene aşık olur. Öyle dîvâne olunmaz böyle olunur diyerek gösterir adeta. Derin bir film.

-Del Shekasteh (Kalbi Kırık): Mevcut siyasi kargaşanın iki ucunda bulunan iki üniversiteli gencin önyargılarını kırıp yekdiğerinin gözüyle hayata bakmayı öğrendiklerinde yaşadıkları aşkı anlatan, İran sinemasında pek bilinmeyen bir film.

İran filmlerinin görüntü kalitesi çoğunlukla düşüktür, bazen bir yere varmaz öylece pat diye biter ve devamı seyircinin hayal dünyasına bırakılır, daha hareketli filmlerden hoşlananları da pek memnun etmez. Daha önce izlemedikleriniz varsa uyarıyı önden yapayım istedim. :)
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
@helifmutlu

Paylaşımınız ilginç. Îran sinemasını tâkip eden pek kimse görmedim. Çok film izlemiş olmama rağmen bu sinemaya çok uzak biriyim. Bollywood olsa yine izlemiş olduklarım var ama komşu da olsa bana çok uzak gelen bir dünyâ. Paylaştıklarınızın IMDb değerlerine bakarsak hepsinin kaliteli olduğunu izlemeden söyleyebilirim (sonuncusu hâriç). 7 üzeri puan bunu gösteriyor, iyi filmler o seviyeden başlar. Zevkiniz kaliteli demek ki. Ben özellikle dramatik ve "arthouse" filmleri sevmediğimden olacak ki izleyeceğimi düşünmüyorum ama yine de aklımda bu liste olacak eğer Îran dünyâsına giriş yapmayı düşünürsem. Teşekkürler, orijinal bir liste hakîkaten, tebrik ederim.
 
Mesajlar
37
Tepki Puanı
58
Aslında hepsi Farsça'ya daha yakın olabilmek içindi :). Bir de ben Van doğumluyum ve hatta hayatımın yarısından fazlasını orada geçirdim, memleketimden daha çok. Van'da İran etkisi çok fazlaydı, her hafta oradan ahşap el işçiliği ürünler gelirdi mesela. Yazları İran'da durup okul başlayınca Van'a dönen çok fazla aile, arkadaşım vardı. Biraz o maruziyetin de etkisi diye düşünüyorum.

Bunlar haricinde liste olarak önerebileceğim yalnızca eski Türk filmleri ve 1980-2010 arası çekilmiş oldukça kaliteli Türk dizileri var. :) Pek iyi bir izleyici değilim.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Anlıyorum, söyledikleriniz mantıklı. Hem yöresel yakınlığınız, hem dostlarınız hem de dile merâkınız açıklıyor durumu. Bu arada sinema/televizyon olmasına da gerek yok, YouTube üzerinden izlediğiniz şeyler de olabilir buradaki başlık için paylaşım.

Ben en son heyecanla beklediğim "Doktor Strange 2'yi" izledim ve beklentilerimin bayağı gerisinde kaldı bu sefer. İlki o kadar güzel olmasına rağmen ve ikinci de görsel olarak iyi olsa da senaryo olarak sınıfta kaldı.

5/10 - Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022)
 
Mesajlar
200
Tepki Puanı
315
iran sineması insanı, özellikle bir türkü hayrete düşürecek unsurlara sahib, trt2 yayınlıyor haylice ben de severim, ortak bir kültür taşıyoruz; eminim betimlemelere, hayat hikayelerine, olay örgüsüne ayrı ayrı şaşırırsınız ve kendinize yakın bulursunuz, gariptir hakikaten.. “göl maya tutar mı” neşesini taşıyan bize has şeyler var içlerinde, beni hep şaşırtmıştır bizi anlatmasıyla. Heralde şarklılar olarak :)
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Her bölümünü defalarca seyrettiğim Wheeler Dealers(Tamirat Tadilat) Yeni bölümleri çekilen takip ettiğim otomobil programı. 🚘
"Elektronik arabalar çıktı, mertlik bozuldu" diyesim geldi :D.

Arabadan hiç anlamam ama sanırım 2000 öncesi arabalarda herkes kendince tâmir edebiliyordu bir çok şeyi. Şimdi artık hepsinde elektronik sistem var, ve bir bilgisayara bağlayıp oradan bakıyorlar sorunlara. Kendin de tâmir edemiyorsun, bozuksa parçalar değişiyor, o kadar. Eskiden ben de izliyordum bu tarz programları, bilmiyorum bugünlerde ne gösteriyorlar. İlginç mühendislik örneklerini görebiliyorduk mekanik sistemlerde. Elektronik sistemlerde pek bir şey görünmüyor. Bir de o kadar çok âlet ve edevat isteyen bir durum, sanırım günümüzde arabayla ilgilenen çok insan kalmadı, hep ustalara götürülüyor artık. Yine de dışarıdan izlemesi keyifli oluyor :D. Büyüklerin oyuncağı, kurcalamak hoşumuza gidiyor.
 
Üst Alt