Bestekâr
Mir (Kantemiroğlu?)
Güfte Sâhibi
Yok
Makam
Sipihr
Form
Saz Semaisi
Usûl
Aksak Semai
Kaynak
Edvar-ı Tahran
Nota Yazarı
Mehmet Uğur Ekinci
Mesajlar
118
Tepki Puanı
199
Yaş
46
Hocam makale yazarı Kantemiroğlu diye düşünmüş, ama bu eserlerin ona aidiyyetini şüpheli bulan başka bir makale de var. Onu da paylaşıyorum
https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/912656

Bu arada Edvar'ın ona ait olduğuna dair şüpheler de var. Bunun için bir Link paylaşıyorum.
Gökhan Yalçın -Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechil-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -1-
Gökhan Yalçın Hocamız ,oldukça sağlam deliller sunuyor , bu konu hakkında...
Bu konu hakkında konuşamaya benim bilgim yetmez. Ancak , naçizane önceden beri taşıdığım bazı şüpheleri paylaşmak isterim.
1- Hamparsum notacısı Ermeniler, Petraki bile hayatları boyu türklerin arasında yaşadıkları ve türkçeyi de anadilleri gibi bildikleri halde , imla konusunda hatalar yaparken , Boğdandan gelen birinin türkçeyi hele de içinde Eski anadolu türkçesi unsurları taşıyan halini mükemmelan yazabilmesi
2- Rusyadayken İslama hakkında fahiş hatalarla yüklü Sistima isimli kitap yazan birinin , Edvarında İslam inancı taşıyanların söyleyeceği spesifik samimi kelimeleri ,cümleleri kullanmasının garipliği. yazdığı Osmanlının yükseliş ve çöküş tarihi ... isimli eserinde türkçe istilahların çok hatalı yazılması
3-Sazkar Peşrev gibi eserlerin ancak Şamlı Selim notalarıyla ilk defa yayınlanması. Edvarda bunlara dair delil olmaması.
4- Rusyadayken yazdığı eserlerde kendine dair yazdıklarında abartma ve mitomani ile yüklü ifadeleri
Tabii ki ben alim değilim .Yazdıklarım şahsi hislerimdir.
Hatamız olduysa affola
 
Son düzenleme:
Mesajlar
118
Tepki Puanı
199
Yaş
46
Gökhan Hocamızın , şu cümlesi çok dikkat çekici:
"Anlaşılacağı üzere Kitabu İlmi'l-Musiki'nin müellifi kendi ismini vermeden "hakîr" olarak nitelemektedir. Hakîr nitelemesini Mevlevi olmayan bir müellifin kullanma ihtimali olabilir mi? Geçen yazımızda da özellikle belirttiğimiz gibi "Cenâbü'l-Hâlik…", "…İmdi Bismillah'la makamat teşrihine mübaşeret idelim…" gibi cümleleri bir Mevlevi ya da Müslüman müellifin dışında bir müellifin kullanmış olamayacağı gibi "hakîr" tabirini de kullanmayacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Tekrar şu soruyu hatırlatmakta fayda olduğunu düşünüyorum: Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi Dimitrie Cantemir olabilir mi?"
Konuyu saptırmak istemem . Yazdıklarımdaki gaye musiki dışında şeylere dikkat çekmek değil. Ancak, şu an ortaya çıkan başka bir hakikati paylaşmam da faydalı olur diye umuyorum.
20.yy ikinci yarısı tarihimizde , 19. yy Osmanlı Eserlerinin baş mimarları olarak gösterilen balyan ailesinin , aslen mimar değil Müteahid olduklarını belgelerle isbat eden Selman Can hocamızın konuşma ve makalelerini de tavsiye ederim.
Bunları yazarken ırki ya da etnik vb.. ön yargılarla yazmıyorum. Nitekim , öyle olsaydı Hamparsum ,Mandoli Artin , Petraki, Tanburi İsak gibi bestecilerimizin eserlerini ,yazmalarını paylaşmazdım.
Saygılarımla, hatamız olduysa ,affola
 
Üst Alt