Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
484
Mesajlar
1178
Tepki Puanı
1766
Yaş
33
Yıllar evvel Alâeddin Yavaşca üstadımıza bu eserin icrasının inceliklerini ve nasıl bir giderde okunması gerektiğini sormuş ve kanaatlerini öğrenmiştim. Musikimizin en seçkin âbidelerindendir bu eser. Kime ait olduğunun bu noktadan sonra pek bir ehemmiyeti yok. Ama yine de doğru künye ile intişar edebilsin bu âsâr, derdim bu biliyorsunuz.
 
Mesajlar
1178
Tepki Puanı
1766
Yaş
33
Şimdilik müphem kalsın, bilâhere hususi toplantımızda anlatırım. Yazı ile anlatması güç:) Bestekâra gelince, ismi İbrahim. Ama hangi İbrahim? Damat İbrahim Paşa olabilir mi? Bu soruların cevabını arıyordum. Kesinleşmesi uzun zaman alıyor böyle bilgilerin.
Makbul İbrahim Paşa tahmini Rauf Yektâ'ya ait. Ancak bu tahmin tarihî verilerden mahrum. Eser 18. yüzyıla aittir. Bu sebeple daha eski bir devirde yaşamış biri tarafından bestelenme ihtimali yoktur. Zaten Pargalı'nın klasik musikide bestekârlık ettiğini gösteren hiçbir işaret mevcut değildir. Musikişinasları himaye eden, musikisever bir zat olan Nevşehirli İbrahim Paşa ise elbette bir musiki eseri de bestelemiş olabilir. Ancak bu seviyede eser veren bir kişinin bestekârlığından, kaynakların bahsetmemesi mümkün olmazdı. Atrabü'l-Âsâr İbrahim Paşa'ya ithaf edilmiştir. Eğer bestekâr olsa idi Es'ad Efendi'nin eserinde ondan bir madde başı olarak bahsetmesi kaçınılmaz olurdu. Şu halde eserin İbrahim Paşa'ya ait olması muhaldir. E haydi söyleyeyim. Eser ibrahim Çavuş'undur uzun lafın kısası :)) Eserle ilgili başka şeyler de var. Ama burada oturup makale yazamayız. Bu kadar bilgi kâfî :)
 
Mesajlar
152
Tepki Puanı
493
Eserin güftesi olan gazel Makbul İbrahim Paşa'nın devri ile dahi uyuşuyor ancak Mahzen-i Esrâr-ı Mûsikî'nin verdiği kesin bilgi bu ihtimali ortadan kaldırıyor.
 

Bütün Ekli Dosyaları İndir

  • 98.4 KB Görünüm: 70
Üst Alt