Makam

DîvânMakam Robotu
Mesajlar
45071
Tepki Puanı
484

Bütün Ekli Dosyaları İndir

Moderatörün son düzenlenenleri:
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Güfte, Neyzen Akagündüz Kutbay'a değil, şair-yazar Aka Gündüz'e (gerçek adı: Enis Avni Akagündüz) aittir. İnteraktif olarak biraz arama-tarama yapınca, Cumhuriyet Gazetesi'nin 22 Temmuz 1982 tarihli bir nüshasında bu şiirden ve şair Aka Gündüz'e ait olduğundan bahsedilen bir hatıra bulunabiliyor (gazete küpürü yok maalesef). Gerçi yazar, aynı yazıda, "Nereden Sevdim O Zalim Kadını" mısrasıyla başlayan güftenin de Aka Gündüz'e ait olduğunu iddia ediyor ama..

Neyzen Akagündüz Kutbay'a ait görünen bir güfte daha var: "Bülbül Dedim Dikenli Gül Sevilir Mi". İhtimal, bu da Aka Gündüz'e (yine neyzen olmayana) ait fakat referans bulamıyorum.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
1. Akagündüz Kutbay'ın isminin doğru yazılışı nedir, biliyor musunuz? Aka Gündüz şekli ile mi yoksa Akagündüz olarak mı?

2. Bu beste ile diğer belirttiğiniz besteyi şair-yazar olan kişinin adına kayıt edeceğim. Kayıt ismi olarak sizce nasıl olmalıdır?
  1. Aka Gündüz (Enis Avni Akagündüz, şair, yazar)
  2. Aka Gündüz (Enis Avni, şair, yazar)
  3. Enis Avni Akagündüz (Aka Gündüz, şair, yazar)
 
Mesajlar
788
Tepki Puanı
2329
Kutbay'ın doğru yazılışı, "Aka Gündüz" olmalı diye biliyorum. Ama çok iddialı değilim. Sağlığında basılmış bazı gazete haberlerine ve konser afişlerine baktım şimdi; büyük oranda "Aka Gündüz" şeklinde yazılmış.

Şair Aka Gündüz nasıl yazılmalı? Bu sitenin bir kullanıcısı mantığıyla bakıyorum; arayanın daha kolay bulabilmesi için 1. veya 2. seçenekteki gibi olmalı sanki. Zira isminin "Enis Avni"si, kendisi bu kısmı pek kullanmadığı gibi, halk arasında da pek bilinmiyor. 3. seçenek bu pek bilinmeyen Enis Avni'yi daha öne çıkarıyor. Nihayeten takdir sizin, sitenin şablonuna ve bu listelerin mantığına hakim olan sizsiniz.
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3896
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Ben de "Aka Gündüz" diye biliyorum, hattâ Murat Bardakçı'nin "Aka abi" diye hitap ettiğini hatırlıyorum. Ancak siz bir önceki mesajınızda birleşik yazınca, sormak istedim.

Ben bu yazarı tanımadığım için, bilinen adını kestiremedim açıkçası. 2. şekil olmasının doğru olacağının kanaatindeyim, teşekkürler.
 
Üst Alt