Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
aletlerin akordlari frekans olarak nota nota aynimidir yoksa kendine has bi ince fark olanlar varmi (soruma eski akordlar dahildir)
 
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3899
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Bildiğim kadarıyla bütün enstrümanlar standart olarak 220 hz / 440 hz ayarlanıyor. Hepsinde "La" sesi ayni frekansta olmasi lâzım.
Ancak boyları değişen enstrümanlarda bu böyle değildir sanırsam, meselâ neylerde.
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
turk sentlerini biliyormusunuz
sent degerlerine gore ince ayar yapmaya calisiorum lakin bi eser dinledigimde kanunun sesleriyle.udun sesleri birbirinden farkli gelior bunun icin bi uygulama indirdim play den oud tunner ordaki turk klasik muzigi seslerini kontrol edince alttan 3. tel olmasi gereken frekansa gore dusuk kalior o nedenle antika bi yontem aradin bulamadim eski kaynaklar sadece sent degerlerine gore yaziorlar o uygulamayi yapan hangi kaynaktan yaptinbilmiorum su anki ud egitimlerinde neye gore akord yapiolar onu bilmiyorum ben kendi cabalarimla biyere varamadim sadece sent degerlerinin disindada bazi teknik konular olabilir ud rezonansi vs vs olabilir diye dusunuyorum bilgi veren birileri olsa guzel olurdu
 
Son düzenleme:
Mesajlar
2516
Tepki Puanı
3899
İnternet Sayfası
link
Facebook
link
Eğer İngilizce biliyorsanız, Mike's Oud Forums diye bir site var yıllardır vârolan. Emînim orada detaylı bir şekilde bir çok kez o konu konuşulmuştur.

Bunun dışında ud metotlarında böyle bilgilerin mevcut olması lâzım. Onlara bakabilirsiniz.

Diğer tavsiyem ise ud luthierlerine ulaşmanız. Meselâ Faruk Türünz Bey bu alanda en tanındık isimlerden biri. Hepsinin Facebook hesapları var veyâ vardır muhtemelen.
 
Son düzenleme:
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
bazi makamlarin extra ozellikleri var anlasilan. Ogrendigim ussak makami karari dugan diger makam mesela huseyni ye gore pest olucak tiz dugahta bunu dughtan yani muhayyerden degide gerdaniye ve diger notalar daha tizmis gibi algilayabiliriz. Ama ne kdar kac sent bilmiyorum. irak makamindada acem asiran perdesi farkli ama nsil bilmiorum dinleyerek dikkt etmek lazim
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Cok onemli!!! Duyurulur
airyware tuner indirdim programin ozelliki batises kromatik seslerinin uzerine istediginiz cent degerlerini + veya - olarak giriyorsun mukemmel ise yarior sadece akord degil alet calarken diger notalarida kontrol etmek maksatli kullanilabilir. Benim en ihtiyacim olan sey buydu sonunda Allah denk getirdi cok sukur ...
 
Mesajlar
186
Tepki Puanı
101
Tesekkurler. Bu arada ussak makami dugahini (karar) yarim koma yani yaklasik 11 12 sent pese cektim bundan dolayi segah ve cargah ayni telde oldugundan o olcude saga kayiyor. bu sekilde guzel oldu oturdu yani.
 
Üst Alt